Tiszta víz és új élőhelyek Gyergyószentmiklóson

20 vízesést alakítanak ki a Békény-patak felső folyásán

A Kormány Főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály, a Dianim Szövetséggel együttműködésben elindította „A biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és a vízminőség javítása a Békény-patak felső szakaszán (Gyergyószentmiklós, Hargita megye– megfelelő élőhelyek létrehozása pisztrángnak” projektet.

projekt célja az élőhelyek újjáépítése és benépesítése pisztrángokkal, hozzájárulva ezáltal a súlyosan károsított vízi biológiai sokféleség helyreállításához.

Ennek okai:

– természeti katasztrófák, folyamatos fakitermelés;

– vízmosás az erdei növényzet nélkül maradt lejtőkön;

– az éghajlatváltozás hatása(az áramlás csökkenése, a víz hőmérsékletének emelkedése stb.);

– orvhalászat.

A Békény-patak, a municípium egyetlen ivóvízforrása, keletről keresztezi Gyergyószentmiklós városát. Az ökológiai újjáépítési munkálatok során 20 vízesést alakítanak ki a patak felső folyásán, hozzávetőleg 3 kilométeren.

Ezeknek a műveleteknek a célja a Gyergyószentmiklóst tápláló víz minőségének javítása, élőhely biztosítása a pisztrángoknakhordalék befogása áradás esetén, a víz folyási sebességének csökkentése és a pisztráng táplálékába közvetlenül vagy közvetve bejutó vízi növény- és állatvilág számára kedvező környezet kialakítása.

A projekt célkitűzései hozzájárulnak a 6-os – Tiszta víz és alapvető köztisztaság, 14-es – Óceánok és tengerek védelme és 15-ös – Szárazföldi ökoszisztémák védelme fenntartható fejlődési célkitűzések megvalósításához. Végül, de nem utolsósorban oktatási tevékenységek szervezésével a helyi közösség tudatosságának növelését célozza meg.


A Fenntartható Fejlődés Főosztály közleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: