Tíz nappal elhalasztják a kulcsfontosságú intézmények dolgozóinak beoltását

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője tartott sajtótájékoztatót

A második szakaszban beoltottak 32,3%-át teszik ki a kulcsfontosságú intézmények dolgozói – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Az orvos elmondta: az első szakaszban beoltandó, az egészségügyi és a szociális téren dolgozó személyzet összlétszámának (230.097 személy) több mint 90 százalékát (209.307 főt) már beoltották.

A január 15-én kezdődött második szakaszban eddig 175.103 olyan személyt immunizáltak, akik életkora meghaladja a 65 esztendőt vagy krónikus betegségben szenvednek. Ugyanakkor beoltottak 56.999 olyan személyt is, akik úgynevezett kulcsfontosságú területen dolgoznak, ezek a második szakaszban beoltottak 32,3 százalékát teszik ki.

Hozzátette: a január 26-a és április 15-e közötti időszakra eddig 1,8 millió oltási időpontot foglaltak, amiben benne vannak az emlékeztető oltások is.

Gheorghiţă szerint december 27-étől mostanáig 484.631 dózist adtak be 459.567 személynek, ebből 434.503-an kapták meg az első adagot, és 25.064-en vannak azok, akik megkapták az emlékeztető oltást is. Eddig öszesen 1213 jelentéktelen mellékhatást regisztráltak.


Tíz nappal elhalasztják a kulcsfontosságú intézmények dolgozóinak beoltását

Az oltóanyag pillanatnyi hiánya miatt, a kulcsfontosságú intézmények dolgozói közül azoknak a beoltását, akik január 28-ától voltak programálva az első dózisra, tíz nappal elhalasztják – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Az orvos szerint az intézkedés 35.304 személyt érint.

CNCAV vezetője azt mondja: a csúszást az okozza, hogy a január 18-a és 24-e közötti héten 117 ezer dózissal (51,3%-kal) kevesebb oltóanyagot kapott Románia, mint az előre tervezett mennyiség.

Ezzel a megoldással nem befolyásolják az idősek és krónikus betegek beoltását, és nem zavarják meg az emlékeztető oltás beadásának rendjét sem. Tulajdonképpen azokat a kulcsfontosságú intézményekben dolgozó személyeket, akiket a január 28-a és február 11-e közötti időszakra programáltak, hogy megkapják az első adag védőoltást, újra programálják február 8-a és 25-e közé – magyarázta az orvos.

Hozzátette: az újra programálás automatikusan történik, a megváltozott időpontokról minden érintett értesítést kap.


Április 14-éig szinte az összes oltási időpont foglalt

Április 14-éig szinte az összes oltási időpont foglalt – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint a második negyedévre (április 1-jétől kezdve) nem készült még el az a beszállítói terv, amely mutatja a naponta, hetente érkező oltásmennyiséget, így erre az időszakra nem lehet programálást kérni.

Megerősítette: az oltóanyag 72 százalékát a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek immunizálására használják.


Az oltások hatékonyak a nagy-britanniai új vírustörzs ellen is

A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca által kifejlesztett oltások hatékonyak a nagy-britanniai új vírustörzs ellen is – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint ebben a helyzetben fel kell gyorsítani az oltáskampányt – ez volt az oka annak is, hogy az eredetileg február elejére tervezett második fázis kezdési időpontját január 15-ére előhozták.

Meglátása szerint előnyben kell részesíteni a idős személyeket és a krónikus betegségben szenvedő betegeket, mert nekik van a legnagyobb szükségük az oltásra.


Csak gyógyulása után kapja az emlékeztető oltást az, aki az első dózis után fertőződött meg

Meg kell gyógyulnia azelőtt, hogy megkapná az emlékeztető oltást annak a személynek, aki esetleg az első dózis beadása után fertőződött meg – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint, ha valaki megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát, és ezt követően fertőződik meg, előbb meg kell várnia a teljes gyógyulást, és csak azt követően kaphatja meg az emlékeztető oltást. Amennyiben a gyógyulás elhúzódik, és az első és a második dózis beadása között 42 napnál hosszabb idő telik el, az immunizálási folyamatot újra kell kezdeni az első dózissal – magyarázta az orvos.

Hozzátette: az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központja (CDC) úgy véli, hogy ebben az esetben is csak az emlékeztető oltást kell beadni.

Gheorghiţă azt mondta: véleményt kértek az oltást kifejlesztő Pfizer-BioNTech cégtől is, és annak függvényében esetleg módosítják álláspontjukat.


583 oltási központ működik Romániában

583 oltási központ működik Romániában – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője szerint az első szakaszból 269 központ folytatja tevékenységét, a második szakaszba további 212 központot kapcsoltak be, 337 oltóponttal, ez utóbbiak napi 20.220 személy beoltását teszik lehetővé.

Ezekhez jön még a védelmi minisztérium saját hálózatában működő 60 központ, illetve a belügyminisztérium 42 központja, amelyek ezer-ezer dózist, azaz a naponta rendelkezésre álló mennyiség 5-5 százalékát kapják naponta.


A Romániába érkezett oltóanyag mennyiségnek kevesebb, mint három ezreléke semmisült meg

A Romániába érkezett oltóanyag mennyiségnek kevesebb, mint három ezreléke semmisült meg – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője elmondta: eddig összesen 784.349 dózis Pfizer-BioNTech vakcinát kapott az ország, ebből – leginkább a szállítási és tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások megszegése miatt – 1294 (az összmennyiség 0,29%-a) semmisült meg.

Ezen felül még 14.400 dózis érkezett a Moderna által kifejlesztett oltásból is, amelyet hónap végéig még 21.600, február első hetében további 53.000 egységgel egészítenek ki.


Tízezernél kevesebb pedagógust immunizáltak

Keddig kevesebb mint tízezer pedagógust és más tanügyi alkalmazottat immunizáltak – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője elmondta: összesen mintegy 300 ezer tanügyi alkalmazottat tartanak számon, akik közül 126 ezren jelezték, hogy kérik az oltást.


Az öregotthonok lakóival különbözik az oltásra beprogramáltak és a beoltottak száma

Az öregotthonok és rezidenciális központok lakóiból adódik az oltásra beprogramozottak és a beoltottak száma közötti különbség – közölte keddi sajtóértekezletén Dr. Valeriu Gheorghiţă.

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője azokra a hírekre reagált, amelyek szerint a különbség onnan következne, hogy a programon kívül oltanának be bizonyos személyeket. A különbség onnan adódik – mutatott rá az orvos -, hogy az öregotthonok, szanatóriumok lakóit külön oltják, anélkül, hogy előzetesen programoznák őket az számítógépes rendszerbe. Ezek a személyek nem is jelennek meg egyetlen oltóközpontban sem, hanem mobil oltócsapatok szálnak ki a tartózkodási helyükre, ezért nem indoklt a beprogramozásuk. Ebbe a kategóriába tartoznak a dialízises betegek és azok is, akik nem tudnak otthonról kimozdulni – magyarázta az orvos.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: