„Tizennégy éves voltam, amikor meggyilkoltak”

Komfortos mennyország (The Lovely Bones)

amerikai–angol–új-zélandi filmdráma (2009), 139 perc

Alice Sebold regénye az amerikai megjelenés után olyan eladási adatokat produkált, hogy képes volt Stephen Kinget és J.K. Rowlingot is maga mögé utasítani, bebizonyítva ezzel azt, hogy a szépirodalom nem halott. Ez a bestseller ihlette meg aztán Peter Jackson rendezőt.

A Komfortos mennyország egy halott lány története, naplószerűen elbeszélve. Elmeséli, hogyan gyilkolták meg, és miként próbálja a családja túlélni a tragédiát. Van, aki tagad, van, aki elmenekül, van, aki bizakodik és van, aki továbblép. Egyszerre fájdalmas és felemelő történet, ahol kitűnő színészek keltik életre a karaktereket. Mark Wahlberg és Rachel Weisz szerethető hippi szülők, Susan Sarandon igazi vagány nagymama, Stanley Tucci pedig kifogástalan az alamuszi, lelkileg sérült kéjenc szerepében. A legjobb alakítást mégis a főszereplő, Saoirse Ronan nyújtja, aki remekül hozza a naiv, gyermeki Susie-t.

A film az elengedés története. Azt mutatja be, milyen nehéz feldolgozni a halált, megbirkózni a túlvilági képzetekkel. Mindenki feladatot kap, Susie, hogy elengedje földi életét, családtagjai azt, hogy megküzdjenek a hiánnyal és a tehetetlenséggel. Mindezt kiegészíti a lány sajátos, meseszerű túlvilága, ahol minden csupa szín és élet. A hétköznapok szürkesége váltakozik a varázslatos színekkel, Suzie szobája, másvilága maga a megelevenedett élet. Tobzódnak a színek, virítanak a sárgák, élesek a képek. Egy csodálatos mesevilágba pillanthatunk be, ahol a hajók palackba vannak zárva, ahol a falevelek madarakká válnak. A gyermeki képzelet világát a rendező varázslatosan vissza tudta adni, ha ilyen lenne a túlvilág, senkinek sem kellene félnie.

Szeptember 22., kedd 21:00 óra – Paramount_Channel1 – Paramount Channel

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: