Tizenötödik alkalommal hirdetik meg a Zöldövezet Programot

2020. február 20-ig küldhetők be a pályázatok


A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közel 800 ezer lejre emeli a projektek támogatására szánt összeget
a tizenötödik alkalommal meghirdetett Zöldövezet programban

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tizenötödik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet társadalmi felelősségvállalási programot, amely keretében ösztönözni kívánják főként a gyerekek és a fiatalok környezetvédelmi projektekben való részvételét és a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket. A program keretében a MOL Románia 796.000 lejt biztosít környezetvédelmi projektek megvalósítására.

„A Zöldövezet program 15 éve a természet tiszteletének szellemében oktatja és képzi a fiatalokat, ezáltal hozzájárulva a tisztább és egészségesebb környezet megteremtéséhez. A MOL Románia a közösség megbízható partnere, amely több társadalmi felelősségvállalási platform és kezdeményezés révén valósul meg, amelyek a környezet, egészség, kultúra, vagy az oktatás területeken, és amelyeken keresztül megpróbáltuk azonosítani és fedezni a közösség valós szükségleteit. A Zöldövezet program a vállalat legrégebbi társadalmi felelősségvállalási platformja, amelyen keresztül nemcsak a tisztább környezet megteremtéséhez járultunk hozzá, hanem számtalan gyermek és fiatal körében is tudatosítottuk a környezet védelmének jelentőségét.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A civil szervezetek 2020. február 20-ig küldhetik be környezetvédelmi témájú pályázataikat, amelyek a program valamely komponensének pályázási feltételrendszerébe illeszkednek. A Városi zöldövezetek komponensben 11.000 lej, míg a Védett területek programrészben projektenként legtöbb 26.000 lej a megpályázható összeg.

Az utóbbi időben szinte egyetlen nap sem telik el úgy, hogy ne kapjunk hírt a városok környezeti mutatóinak romlásáról, a zöldterületek hiányáról, a természetes élőhelyek degradációjáról, vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos problémákról. A MOL Romániával közösen életbe ültetett programunk által támogatott projektek, amelyeket jelentős számú önkéntes, gyermek és lelkes felnőtt valósít meg, kis reménysugárgént hatnak, bizonyítván, hogy jó irányba is lehet és kell tenni a környezet tiszteletben tartása érdekében.” – mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

Fundatia pentru Parteneriat_ MOL Romania

A Városi zöldövezet komponens keretében pályázhatnak zöldövezetek rendezésére/létrehozására interaktív környezeti és egészségi nevelési tevékenységekkel összekötve, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával (szeptember) szervezett tevékenységekre/akciókra, amelyek nagy közösségi részvételt feltételeznek, ugyanakkor környezettudatos életmódra nevelnek.

A Védett területek programösszetevő esetében olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében, ezáltal hozzájárulva ezen területek elfogadottságának növeléséhez. Ezen programösszetevő esetében is a civil szervezetek más szervezetekkel, közintézményekkel, valamint a tanintézményekkel partnerségben pályázhatnak.

Újdonságok a 2020-as Zöldövezet programban

Mind a Városi zöldövezetek, mind a Védett területek programrészben emelkedett a projektenként maximálisan megpályázható összeg az előző évekhez képest. A városi zöldövezetek létrehozására és rendezésére, valamint az Európai Mobilitási Hét alkalmával szervezett tevékenységekre 1.000 lejjel nőtt a projektenként elnyerhető maximális összeg, tehát legtöbb 11.000 lej pályázható.  A védett területek népszerűsítését célzó projektek esetében 6.000 lejjel emelkedett a maximálisan megpályázható összeg, így 26.000 lejnyi támogatás nyerhető projektenként.

További részletek a programról a www.zoldovezet.ro, a www.molromania.ro és a www.repf.ro weboldalakon találhatóak.

 

A 2019-es Zöldövezet díj nyertesei

 

Mivel a Városi zöldövezetek programrész keretében nagyon sok projekt ért el kiváló eredményt, a finanszírozók úgy döntöttek, hogy ebben az évben két megvalósított projektet is díjaznak, amelyek egyformán megfeleltek a díj elnyeréséhez meghatározott kritériumoknak.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: Petru Rareș – Szülői Egyesület

A „Petru Rareș Kollégium virágórája” című projektet a Piatra Neamț-i Petru Rareș – Szülői Egyesület ültette életbe azzal a céllal, hogy bevonja az iskola közösségét a környezetbarát és egészséges életmód népszerűsítését célzó tevékenységekbe, valamint a kollégium udvarán lévő zöld terület átalakítási tevékenységeibe.

Asociatia de Parinti Petru Rares Piatra Neamt

A projekt keretében szerveztek tájékoztató jellegű, figyelemfelkeltő és kreatív újrahasznosítási ismereteket népszerűsítő, valamint különböző sporttevékenységeket. 72 önkéntest mozgósítottak a virágóra előkészítéséhez, amely több mint 270 cserje és 500 évelő növény ültetésével valósult meg. Az önkéntesek és a Petru Rareș Kollégium hallgatóinak többsége nem kevesebb, mint 460 órát töltöttek el egy 425 m2-es zöldterület rendezési tevékenységeiben, amely látványos változást eredményezett a kollégium udvarán.

A díj értéke 10.000 lej. 

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben: Dési Piticot Egyesület

A “Játék, vidámság és harmónia az udvarban” című projektet a Dés-i Piticot Egyesület valósította meg. A projekt keretében az óvoda udvarán élményösvényt, labirintust és egy gyógynövényekkel beültetett kertet létesítettek, valamint közel 150 virágot ültettek el. Ugyanakkor, az óvoda kerítését vidám színekre festették, játszótéri bútorokat helyeztek el, míg a meglévőket felújították.

Asociatia Piticot Dej

Több mint 200 fát és cserjét ültettek el, ezzel valósítva meg a projekt fő célját, azaz a környezetvédelmi célkitűzését.  Ebben a projektben az óvodások és a közösség minden gyermeke számára ezen tevékenységek által felújították a 2500 m2-es zöldterületet, környezeti nevelési tevékenységekkel egybekötve. Mindez 30 önkéntes és a  Dés-i Piticot óvoda gyermekeinek és a szülőknek, valamint az óvoda partnereinek és a Dés-i Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával valósult meg.

A díj értéke 10 000 lej.

A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Védett területek programrészben: A Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice)

Az “Együtt a vadon élő állatok megmentéséért – együtt a védett területekért” projektet a Focșani-i Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület ültette életbe azzal a céllal, hogy növelje a sérült vadon élő állatok megmentésének arányát.

Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice _Focsani

A vadon élő állatok rehabilitációs központja valójában kórházként működik, ahol a sérült állatokat kezelik, majd visszaengedik őket a természetes élőhelyükre. A projekt keretében vásároltak és berendeztek egy mobil épületet a sérült vagy beteg állatok elhelyezésére és kezelésére a hideg évszakban. Ugyanakkor a projektbe három védett terület kezelőit vonták be, a  Vînatori-Neamț és  Putna-Vrancea Natur Parkokat , valamint a Csalhó Nemzeti Parkot. A parkok azon személyzete, akik sérült vagy beteg állatokkal találkozhatnak, 3 elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt, ahol a vadon élő állatok mentésével kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatták el. Ezen kívül online elérhetővé tettek a nagyközönség számára egy útmutatót, amely a sérült állatok mentéshez szükséges információkat tartalmazza. További cél volt a helyi közösség bevonása a központ tevékenységeibe, így többek között szerveztek nyílt napot a központban, amely nagy népszerűségnek örvendett. Ugyanakkor, kialakítottak gyűjtőpontokat, ahol élelmet helyezhetnek el a közösség lakói a kezelt állatok részére. A díj értéke 10 000 lej.

 

A program számszerűsített eredményei

2019-ben 51 pályázat kapott támogatást összesen 695.631 lej értékben, a projektek tevékenységeiben több mint 16.500 személy vett részt. A Városi zöldövezetek programrészben támogatott projektek keretében összesen 64.429 m2 zöld területet újítottak fel, vagy hoztak létre, valamint több mint 2.200 fát, cserjét és 4.700 virágot ültettek. A Védett területek programrészben a támogatott szervezetek 2019-ben 6 tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre védett területeken, ugyanakkor 18 Junior Ranger tábort és 215 környezetvédelmi nevelési tevékenységet szerveztek.

14 éves fennállása során a Zöldövezet program keretében 620 környezetvédelmi projekt nyert támogatást 7,5 millió lej értékben, melyekben több mint 235.000 személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok.

A Városi zöldövezetek programrész keretében 550.278 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek 81.031 cserje és fa, valamint 86.932 virág elültetése révén. A Védett területek komponens keretében a szervezetek 1.272 környezetvédelmi nevelési tevékenységet, és 141 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 107 új tanösvényt hoztak létre Románia védett területein.

Kérem ossza meg ismerőseivel: