Több átjárhatóságot biztosítanának a megyék között

Kormánytámogatást szorgalmaz Hargita Megye Tanácsa a megyéket összekötő megyei jelzésű utak finanszírozására

A Hargita Megyei Prefektus Intézményén belül működő Társadalmi Dialógus februári ülésén az országutak és megyei jelzésű utak karbantartása volt a téma kedden, február 26-án a csíkszeredai megyeházán. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülésen indítványozta, hogy a kormány hozzon létre egy olyan támogatási programot, amely a megyék közötti megyei jelzésű utak felújítását támogatná kiemelten. Mint mondta, azon túlmenően, hogy az országutak forgalmát és terheltségét csökkentve ezzel jelentősen hozzájárulnak, hogy a megyék, térségek, települések össze legyenek kötve, ugyanakkor az utazási távolság is csökkenne, valamint a térségek gazdasági fejlődése is nagy arányban megnövekedne.

DialogSocial_2019febr26 (1)

Hargita Megye Tanácsa jelentős beruházásokat eszközöl több olyan megyei útszakaszon, amelyek biztosítják az átjárhatóságot a megyék között.

Idén átadásra került a Kőrispatak és Maros megye határa közötti 136A jelzésű megyei útszakasz, amelyet teljesen megyei költségvetésből finanszírozták. Tervezés alatt áll az Etéd – Maros megye határa közötti szakasz 135-ös úton. A Gagy-keresztje fele vezető 136-os úton a megyehatárig szintén kiírják a felújítási közbeszerzést. Folyamatban van a megye északi határát átszelő 174A, illetve 174C jelzésű utak, Székelyföldet Bukovinával összekötő Bélbor és Suceava megyehatára közötti szakaszának felújítása. Ugyanilyen nagyszabású terv megyénk keleti szomszédaival is az összeköttetés. Neamț megye határáig, Gyimesközéplok Gyergyódamukkal történő összekötés jelenleg tervezés alatt áll, a 127A jelzésű útvonalon, az Ezeréves határ irányába. Ez az út egy körforgást alakítani ki a Gyimesek fele, tovább Csík-térségébe és Gyergyó-térségébe, összekötve a Gyimeseket, a Gyilkos-tavat, és a Békási-szorost. Nagyszabású terv a Bákó megyével történő összekötés is az Úz-völgyén keresztül a 123-as úton, amely közelebb hozná a moldvai csángókat Székelyföldhoz. Mindezek mellett, tavaly aláírták a finanszírozási szerződést a 131–133–137A jelzésű megyei útszakasz felújítására, amely Kovászna-megye határától Oklánd, Homoródszetmárton, Kányád és Székelypetek irányába, valamint Kányád és Felsőboldogfalva közötti szakaszt érinti. Az út Hargita megye legnagyob úthálózati beruházása, amely a Regionális Operatív Programból valósul meg. – Dolgoznunk kell azon, hogy Hargita megye elszigeteltségét feloldjuk, jelenleg az országutakon lehet átutazni a megyehatárokat, ez hatalmas kerülő, néhány összekötő útvonalat sikerült megnyitnunk, de ezt folytatnunk kell, amelyhez a kormány támogatására is számítunk. Ahol sikerült térségeket összekötnünk ott azonnal jelentkeztek a hatásai, megnőtt az aktivitás, élhetőbbé vált a település és átjárhatóbbá váltak a települések. A fiatalok számára az ehhez hasonló infrastrukturális beruházások elengedhetetlenek, támogatnunk kell a vidéki környezet újra benépesítését – tette hozzá Borboly Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: