Több mint 3,6 millió csemetét ültetettek idén tavasszal

Kilencszáz hektárnyi megújított erdő

Több mint 3,6 millió csemetét ültetett idén tavasszal a 15 székelyföldi magánerdészet a kezelt erdőterületeken. Az erdészetek erdei iskola programkínálatait kihasználva a csemeteültetéshez több civil szervezet és iskola is csatlakozott a régióból, az önkéntesek száma 1800.

A csemeteültetés hozadéka 900 hektárnyi megújított erdő. A fenntartható erdőgazdálkodás, mint cél, elképzelhetetlen az ökológiai sokféleség nélkül, így nyolc fafajta került ültetésre erdeinkbe, a 3 688 900 csemetének nagyrésze lucfenyő, kisebb mennyiségben: tölgy, bükk, juhar, jegenye, kőris, hárs és vadcseresznye. A gondosan összeválogatott fajták erdeink sokszínűségét, élőhelyeit és állékonyságát hivatottak biztosítani. Ezt a 3 688 900 darab csemetét sok százezer, előző években elültetett csemetével együtt a nyár folyamán az erdészek, nem kis anyagi ráfordítással, ápolják, védik és karbantartják, gondolva a jelen és jövő nemzedékre.

Az elültetett csemeték mellett az erdészek szakértelmét dicséri a természetes úton, magfák segítségével megújított erdőterület is, ami nagyobb a mesterségesen felújított (elültetett) területnél. A természetes úton megújított erdőterületek segítenek a biológiai sokféleség megőrzésében, nagyban hozzájárulnak az erdők klímaváltozással szembeni stabilitásának biztosításához, így a fenntartható erdőgazdálkodás részei.          

Úgy tartja a kínai közmondás, amivel a félévtizedes szövetségünk is egyetért, hogy: „A legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van.”  Az idei csemeteültetési idényben ennek tükrében cselekedtünk, melynek hozadékát unokáink is megtapasztalhatják majd, addig pedig puszta létükkel is élhetőbbé teszik Székelyföld környezetét, környezetünket.

A Gyergyói Erdőrendészeti Hivatal (Oculul silvic de regim Gheorgheni) és a Gyergyói Magánerdészet (Ocolul silvic privat Gheorgheni) a Gyergyói-medencében folytat erdőgazdálkodást. A zónában kiültetett teljes csemetemennyiség: 873 200 (nyolcszázhetvenháromezerkétszáz). Ebből lucfenyő: 799 600 darab, jegenyefenyő: 5.000 darab, egyéb fajták: 68 600 darab. A csemeteültetésekben részt vett az erdőmunkások munkáján kívül 300 önkéntes, főleg a környékbeli iskolákból.

Kádár Tibor-Sándor,
okleveles erdőmérnök,
a Székelyföldi Magánerdészetek Egyesületének
közönségkapcsolati felelőse, sajtóreferense

Címfotó: zoldszekely.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: