Több mint ezer diák vesz részt az idei Kiskertész programban

    2015-ben 498 tanuló és 17 osztály jelentkezett és kapta meg márciusban az ötféle vetőmagból álló csomagot a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete által elindított Kiskertész program révén. A diákok és osztályok június 15-ig kellett hogy eljuttassák a fényképes beszámolókat a vidékfejlesztési egyesület munkatársaihoz, 99 diáktól, illetve 4 osztálytól érkezett be fényképes beszámoló, a hattagú elbírálóbizottság ezeket egyenként értékelte, majd összeállította a legjobbnak ítélt kiskertek listáját. Következik a beszámolók alapján 9-es és 10-es osztályzatot elérő 57 diák, illetve 4 osztály kiskertjének helyszíni elbírálása, amelyet a bizottság múlt héten kezdett meg, csütörtökön az Udvarhely környéki, míg pénteken a Maroshévíz és Gyergyó környéki kiskerteket tekintették meg. Etéden 2 diák és 1 osztály, Szentábrahámon 3 diák, Fenyéden 6 diák, Máréfalván 2 diák, Fenyőkúton 4 diák és 1  osztály, Pálpatakán 5 diák és 1 osztály kiskertjét bírálták el. Maroshévízen 6 diák, Salamáson 3 diák, Gyegyócsomafalván 2 diák, míg Alfaluban 11 diák kiskertjét nézte meg az elbírálóbizottság. Ezen a héten a Csík környéki iskolák kerülnek sorra, 2 csíkszeredai, 7 karcfalvi, 3 szentmártoni és egy kozmási tanuló kiskertjét bírálják el.

SikeresKiskertesz_2

    A program célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest. További cél, hogy a gyerekek a kertészkedés révén megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a friss, saját kezűleg, a családi ház kertjében megtermelt zöldségek minőségbeli és élvezeti értékbeli különbségét.

    A Kiskertész program keretében azok a diákok igényelték a vetőmagcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó –, akik otthon hozták létre saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen művelik az iskola zöldségeskertjét. A nyerteseket értékes ajándékcsomagokkal térségenként díjazza Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.

Kérem ossza meg ismerőseivel: