Több mint kétmillió lejes kárt okoztak tavaly a vadállatok Hargita megyében

2023-ban összesen 538 vadkárt jelentettek be

A mezőgazdaságban okozott vadkárok becsült értéke a múlt évben meghaladta a kétmillió lejt Hargita megyében – számolt be hétfőn a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség.

Az intézmény adatai szerint 2023-ban összesen 538 vadkárt jelentettek, 505-öt medvék, 33-at pedig farkasok miatt. A vadak közel 340 esetben támadtak meg farmokat, háztáji gazdaságokat és méhcsaládokat, és 195 esetben okoztak károkat mezőgazdasági terményekben.

Összesen 513 hektár veteményes és 4,4 hektár gyümölcsös károsodott, és több száz háziállat pusztult el: 154 szarvasmarha, 323 juh, 243 baromfi, 10 sertés és öt ló. Mindezek mellett 122 méhcsalád is megsemmisült. A tavalyi vadkárok becsült összege 2.156.208 lej.

A környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Domokos László az AGERPRES-nek elmondta, hogy a vadkárok mértéke hasonló a 2022-ben regisztrálthoz, hozzátéve, hogy ‘a károknak soha nem lesz vége, amíg medvék vannak a megyében’.

A Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Romfeld Zsolt szerint a termények közül elsősorban a silókukoricát és kisebb területen a burgonyát érték tavaly károk a vadállatok miatt. Közlése szerint az emberek csalódottak, mert úgy érzik, hogy az államtól kapott kártérítés nem fedezi teljes mértékben a vadkárokat.

A Hargita megyei gazdák egyébként a nemrégiben lezajlott országos tiltakozó akciók idején több megoldást is javasoltak Florin Barbu mezőgazdasági miniszternek a vadkárok rendezésére.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: