Több oldalról is továbblépések körvonalazódnak a gyergyószentmiklósi kutyakérdésben

A Starromania Egyesület támogatásával számos megvalósítás történt az elmúlt közel két évben a Gyergyószentmiklósi gazdátlan eb probléma kezelése érdekében.

Dr. Josef Zihlmann az együttműködés kezdetekor hangsúlyozta, hogy a gazdátlan ebek befogását és ellátását két másik, igen fontos aspektus kell hogy kiegészítse ahhoz, hogy fenntartható és eredményes legyen a helyzet kezelése: a háztáji ebeket is nyilvántartásba kell venni, majd ivartalanítani, hogy a nemkívánt ebszaporulatot megelőzhesse a lakosság, illetve a felnövő generációkat felelős állattartásra kell nevelni. Egykor a családban gondoskodtak arról, hogy generációról generációra átadják az állattartáshoz kapcsolódó tudást, ma ezt a szerepet civil úton vagy tanintézmények által kell felvállalnia a közösségnek.

zihlmannDr. Josef Zihlmann

A Starromania támogatásával elsőként a befogó központként működő városi menhely alakult át, valamint elkészült egy korszerű rendelő, amelyben az állatok ellátása megtörténhet. Ezt követően a helyi állatorvosokat vonták be a programba, hogy a helyi problémák megoldásában helyi szakemberek részvételét segítsék elő. A gazdátlan ebek utcáról való befogását tavaly év végén és az idei évben a háztáji ebek díjmentes chipezése és ivartalanítása egészítette ki. Gyergyószentmiklós ebtartói szerencsés helyzetben voltak és vannak, hiszen törvény által előírt kötelességüknek úgy tesznek eleget, hogy ennek ellenértékét a támogató átvállalta.

A befogásokkal lassanként a meglévő menhely elérte kapacitásának felső határát, így átépítésekre, bővítési munkálatokra volt szükség a menhely területén. Ezek egy része már megtörtént,  természetesen további kisebb munkálatokra van még szükség.

Emellett immár két alkalommal nemzetközi örökbefogadási program keretén belül gyergyószentmiklósi kutyákat fogadtak a Starromania svájci partnerszervezetei. Az elkövetkező hetekben újabb ebszállítmány indul külhoni örökbefogadás céljából útnak.

Plakat-statisztikaA statisztikából kitűnik, hogy 3200 nyilvántartásba vett kutya van, 850 ivartalanított, 219 a menhelyen,
24-et vettek örökbe itteniek, 30-at külhoniak.

Idén ősszel elindult az oktatási program is. A Fogarassy Mihály Általános iskolában 3 alkalommal zajlott elméleti oktatás a csíkszeredai menhely szakembereinek részvételével. Ezt gyakorlati helyzet is követte ugyancsak három alkalommal dr. Gáll József közreműködésével, a kisdiákok lovas élményben vettek részt. Az elkövetkező hetekben a program folytatódik, a tervek szerint a város másik két elemi iskolája is sorra kerül.

A szakmai találkozók is kinőtték magukat a Starromania közreműködésével. Tavaly első alkalommal került sor a Szent Benedek Tanulmányi Házban nemzetközi állatorvosi konferenciára, ahol nemcsak a környék, de az ország más vidékeiről érkező állatorvosok, illetve külhoni (magyarországi és svájci) szakemberek is részt vettek.

szakmai_talalkozo

A nemzetközi állatorvosi Konferencia második kiadására a hét végén kerül sor. A program pénteken délelőtt szakmai előadásokkal kezdődik, 9-13 óra között a Csiky kertben találkozik az a közel 60 szakember, aki részvételi szándékát jelezte. Ezt követően műhelymunkára, terepszemlére is sort kerítenek.

A Starromania Egyesület példaértékű vállalást tett, amikor ekkora erőforrásokat mozgatott és mozgat meg továbbra is a gyergyószentmiklósi probléma hosszú távú és fenntartható kezelése céljából. Az együttműködésben hatalmas húzóerőt jelent dr. Zihlmann és felesége Silvia aktív, személyes részvétele, akik ezért a városvezetés tavalyi dísztanácsülésén, jelképes köszönetképpen Mecénás-díjat ítélt oda.

Kérem ossza meg ismerőseivel: