Több száz Hargita megyei gazdaságot elárasztott a víz

Az esők és a nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása miatt, csütörtökön több száz Hargita megyei gazdaságot elárasztott a víz, két iskolában pénteken szünetel az oktatás.

Az egyik legérintettebb község Szárhegy (Lăzarea), ahol mintegy 800 háztartás udvaráról, pincéjéből és kútjából szivattyúzták ki a vizet.

A község polgármestere, Danguly Ervin az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, az önkéntes tűzoltók jelenleg is dolgoznak, munkájukat a ditrói (Ditrău) és gyergyóújfalusi önkéntesek segítik.

arviz_szarhegy11Szárhegyen a domboldalról lefolyó víz elöntötte az iskolák körüli területeket, az oktatási intézményekbe körülményes a bejutás, ezért úgy döntöttek, hogy pénteken nem lesz tanítás.

Gyergyóújfaluban (Suseni) is gondokat okozott az áradás. Egy patak kilépett medréből és hat házat valamint 100 pincét és udvart öntött el – tudtuk meg Egyed József polgármestertől. A községben mintegy 30 hidat tett tönkre az árvíz, a lakosok homokzsákokkal védik háztartásaikat. Az önkéntes tűzoltók jelenleg is szivattyúzzák a vizet az udvarokról.

Csíkszentmihályon (Mihăileni) a csütörtökön lezúduló víz 30 pincét árasztott el és két kilométernyi megyei útszakaszt is elöntött – tudtuk meg Izsák-Székely Lóránt polgármestertől.

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet (ISU) csapatai több településen is beavatkoztak az árvízvédelmi munkálatokba. Csíkszentléleken (Leliceni), Székelyudvarhelyen (Odorheiu-Secuiesc), Gyergyószentmiklóson (Gheorgheni), Csíkszeredában, Szárhegyen, Maroshévízen (Topliţa) és Csíkpálfalván (Păuleni-Ciuc) is dolgoztak- tájékoztatott Alina Ciobotariu, az ISU szóvivője.

A tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy takarítsák ki a lefolyókat és sáncokat, hogy a lezúduló víznek semmi ne állhasson útjába.

Forrás: www.agerpres.ro
Fotók: Gyergyószárhegyi Önkormányzat

Kérem ossza meg ismerőseivel: