A román elnöknek címzett sorok

Történelemhamisításnak nevezi egy román politológus az érdemrend visszavonását

    Románia és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismăneanu román politológus a Hotnews.ro portálon pénteken közölt publicisztikájában azt, hogy Klaus Iohannis államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát.
    “Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Iohannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án, de tudom, mit tett Tőkés László lelkész: nem volt hajlandó elhagyni temesvári parókiáját, amelyet rendőrök ostromoltak és szekusok” (a Securitate – a kommunista politikai rendőrség tisztjei) – kezdi írását a politológus, rámutatva, hogy a különböző korú és nemzetiségű emberek ott élő láncot alkottak azzal a valószerűtlen hittel, hogy a legyőzhetetlennek és örökkévalónak látszó rendszert képesek meghaladni.
    Tismăneanu szerint Temesvár akkor megmentette a románok becsületét és méltóságát, a temesvári forradalom pedig elválaszthatatlan attól, akitől “a visszanyert európaiság nevében megválasztott” Klaus Iohannis visszavonta Románia csillagát.
    Megjegyzi: Iohannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között.
    “Legalább emiatt – mondjuk történelmi szemérmességből – tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort” (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) – írja Tismăneanu.
    Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Iohannis “az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.
    “Fogadja ezt a szöveget tiltakozásként az ország és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisítása ellen” – zárja a román elnöknek címzett sorait a szerző.
    Vladimir Tismăneanu az Egyesült Államokban élő román politológus, egyetemi oktató. Az általa vezetett elnöki különbizottság készítette azt a 660 oldalas átfogó jelentést a romániai kommunizmus bűneiről, amelynek alapján 2006-ban Traian Basescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.
    Klaus Iohannis csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

MTI
A címfotón Vladimir Tismăneanu
(Forrás: facebook/vladimir.tismaneanu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: