További harminc napig veszélyhelyzet lesz Romániában

Az ünnepeken is szigorúan be kell tartani a szabályokat

Hétfőtől további harminc nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) csütörtöki ülésén döntött arról, hogy javasolja a veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását december 14-étől kezdve. A vonatkozó határozatot pénteki ülésén fogadta el a kormány és ugyanazon az napon meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

A határozat értelmében a következő 30 napban az eddigi rendelkezések maradnak érvényben, amelyeket kiegészítettek a sífelvonókon alkalmazandó szabályokkal. Ez utóbbira vonatkozóan közös rendeletet ad ki az egészségügyi és a gazdasági minisztérium.

“Ha a kabinos felvonó húsz fő befogadására alkalmas, akkor valószínűleg az a döntés születik, hogy csak tíz személyt szállíthat. A sífelvonók és libegők normálisan működnek. A többi előírás természetesen az üdülőhelyeken is érvényben marad, ami az éttermeket és minden más helyiséget illet, ahol az emberek tartózkodhatnak”- magyarázta Raed Arafat államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője.

A DSU vezetője kifejtette: minden más korábbi intézkedés, amelyet a 14 napra kumulált incidencia értékhatárai (1,5 ezrelék alatt, 1,5 ezrelék és 3 ezrelék között, 3 ezrelék fölött) szerint rendeltek el, érvényben marad.

Klaus Iohannis államfő március 16-án 30 napra rendelt el szükségállapotot Románia területén, amit április 14-én további 30 nappal meghosszabbított. Május 14-én megszűnt a szükségállapot, de 30 napos veszélyhelyzetet rendeltek el, amit azóta harminc naponként meghosszabbítanak.


Az ünnepeken is szigorúan be kell tartani a szabályokat, a lehető legkevesebbet kell utazni, és minimálisra kell csökkenteni azon alkalmak számát, amelyek során olyan személyekkel találkozunk, akikkel általában nem szoktunk – mondta el vasárnap este az Antena 3 televízióban Raed Arafat államtitkár.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője szerint a települések vesztegzár alá helyezése ‘pozitív eredményeket’ hozott, mindenütt csökkent a fertőzöttségi arány, amely az elején jellemzően 10-11 ezrelék volt, és a karantén alatt 5 ezrelék alá csökkent.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: