Transylvanian Saxophone Quartet

Március 5-én, szombaton Gyergyóremetén

A Balás Gábor Művelődési Ház által meghirdetette Zenei Évad soron következő előadására 2016. március 5-én, szombaton 19:00 órakor kerül sor. Az est meghívottja a Transylvanian Saxophone Quartet.  Az Erdélyi Szaxofonkvartett megalakulása országosan egyedülálló kezdeményezés. Az együttes célja a szaxofont komolyzenei hangszerként népszerűsíteni.

Transylvanian Saxophone Quartet1

Műsoron: G. F. Haendel, D. Scarlatti, A. Piazzolla, J. Francaix, P. Iturralde, J. Brahms, Th. Escaich stb. művek szerepelnek majd. 

A szaxofon a jazzben, könnyűzenében és a lakodalmas muzsikában népszerű hangszer, azonban klasszikus zenei repertoárja is igen jelentős, szimfonikus zenében és operában gyakran használják. Többek között Meyerbeer, Bizet, Debussy, Ravel, Sztravinszkij, Prokofjev, Bartók és Alban Berg is alkalmazta műveiben.

A kvartett tagjai Erdély szimfonikus zenekarainak vezető klarinétosai. Fel szeretnék hívni a figyelmet szaxofon szak indításának a szükségességére itthoni zeneiskolákban, főiskolákon, egyetemeken, az előbb említett gazdag repertoár oktatására. A kvartett, erdélyiségében rejlő különlegességét kihasználva, ösztönzőleg szeretne hatni Erdélyben élő és erdélyi származású zeneszerzők számára: ezek szaxofonra írott szólódarabjainak, duóinak, trióinak és kvartetteinek lemezfelvételeit tervezik, a felvételeket lemezbemutató hangversenykörütakon fogják népszerűsíteni országszerte és határon túl. Továbbá, ízelítőt nyújtanának például a francia,vagy német szaxofonkvartett-irodalomból, lemezfelvétel illetve koncertsorozat formájában. Természetesen nem feledkeznek meg a szaxofonkvartettre íródott, vagy arra átírt népszerűbb amerikai muzsikáról sem, így ragtime-ok, jazz-standardek is gyakran szerepelnek majd repertoárjukon.

A tagok:

Réman Zoltán – szoprán szaxofon
Deák Sándor – alt szaxofon
Makkai István – tenor szaxofon
Kelemen Antal – bariton szaxofon

Többet az kvártett tevékenységéről itt olvashatnak.

Kérem ossza meg ismerőseivel: