Tudnivalók a teljes kijárási tilalomról

Szerdán 12 órától hatályba lép a 2020/3-as katonai rendelet


Ezt kell tudni a teljes kijárási tilalomról, ami szerdától lép érvénybe

Tilos elhagyni a lakást. Kivételt képeznek az alábbi esetek: munkavégzés, alapszükségleti cikkek beszerzése (beleértve a háziállatok szükségleteit), halaszthatatlan gyógykezelés, gyermek és idős hozzátartozó ellátása, rövid séta, véradás

• A 65 év felettiek kizárólag 11-13 óra között járhatnak ki, és csak a fent említett okok miatt.

• A 65 év felettiek a megadott időszakon kívül is kijárhatnak, amennyiben munkába mennek, vagy mezőgazdasági tevékenységeket látnak el.

• Kijáráskor fel kell mutatni a munkahelyi igazolványt vagy egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, a kijárás okát, a dátumot, és az aláírást. A munkahelyi igazolványt és a nyilatkozatot telefonon vagy táblagépen is meg lehet mutatni, nem muszáj tehát nyomtatott formában. A rendőrség a munkahelyi igazolványt pecsét nélkül is elfogadja. Az intézkedések szerdán 12 órakor lépnek érvénybe.

• A helyi hatóságoknak azonosítaniuk kell a hajléktalanokat.

• A piacok működtetőinek biztosítaniuk kell a minimális távolság betartását az árusok és a vásárlók között.

• 14 napra felfüggesztik az összes kereskedelmi repülőjáratot Franciaország és Németország között. Kivételt képeznek az állami gépek, az áruszállítás vagy a humanitárius járatok. A rendelkezés szerdán 23 órától érvényes.

• Azokat az iratokat, amelyek a szükségállapot idején járnak le, a szükségállapot végétől számított 90 napon belül fel lehet újítani.

Forrás: korona.rmdsz.ro


A március 24-én kiadott katonai rendelet keményebb intézkedéseket ír elő a lakosság számára, jelentette be Marcel Vela belügyminiszter kedd este.

‘Az elmúlt 10 év legsúlyosabb válsága Romániára is átterjedt (…) Csupán egy nap alatt 186 személy fertőződött meg Romániában. Ez arra késztetett minket, hogy azonnal lépjünk és keményebb intézkedéseket hozzunk (…) A belügyminisztérium kiadta ma, március 24-én a 3-as számú katonai rendeletet a koronavírus terjedését megfékezni hivatott intézkedésekkel’ – szögezte le Vela sajtónyilatkozatában.

A miniszter köszönetet mondott azoknak, akik eddig betartották a szabályokat, és felszólította azokat, akik ‘még nem jöttek rá a helyzet súlyosságára, hogy ébredjenek fel, mert nem lehet a közegészségüggyel játszani’.

‘A mi, mindannyiunk viselkedése dönti el a következő időszak helyzetét. Mindannyiunktól függ, hogy jól vészeljük át ezt a válságot. Szeretteink egészsége a mi egészségünktől függ és attól, hogy hogyan vigyázunk rájuk, illetve a holnap hatályba lépő megszorító intézkedésektől’ – üzente Vela.

Hozzátette, a hétfőről keddre virradó éjszaka lezajlott csendőrségi és rendőrségi akciók egyrészt azt bizonyítják, hogy a karhatalmi erők jól tudják munkájukat végezni, de azt is, hogy még nagyon sok olyan román állampolgár van, akiben nem tudatosul, hogy milyen veszélynek teszi ki magát.


A március 24-én hozott katonai rendelet értelmében mindenkinek tilos elhagynia lakását vagy háztáji gazdaságát – közölte kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

A rendelkezés alól kivételt képeznek azok, akik a következő okokból hagyják el otthonukat: munkavégzés, életbevágóan fontos vagy a munkavégzéshez nélkülözhetetlen javak beszerzése emberek vagy háziállatok számára, orvosi ellátás igénylése, amennyiben az nem halasztható és nem bonyolítható le kommunikációs eszközök révén, gyermek, idős ember vagy fogyatékkal élő személy gondozása, felügyelete, családtag elhalálozása. Ezen kívül rövid sétát lehet tenni vagy sportolni lehet egyénenként a lakhely közelében.

Kivételt képeznek azok az esetek is, amikor valaki éppen vért adni megy, vagy humanitárius, illetve önkéntes tevékenységet végez. Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket.

Vela figyelmeztetett, hogy minden csoportos sporttevékenység tilos, a futballozás is.


Telefonon is felmutatható a kijárás szükségességét igazoló dokumentum – közölte kedd este Marcel Vela.

A belügyminiszter azt mondta: a munkáltató által, illetve saját felelősségre kiállított dokumentum, amely a lakhely elhagyásának szükségességét igazolja, telefonon, táblagépen vagy más, hasonló elektronikai eszközön is bemutatható a hatóságok felszólítására.

Vela azt is közölte: ez az intézkedés szerdán, március 25-én, 12 órakor lép érvénybe.


A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt – jelentette be kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló katonai rendelet többek között előírja, hogy a 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük, továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk. Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás – de nem csoportosan – és a háziállatok sétáltatása.

A megszabott idősávon kívül csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket a 65 éven felüliek, ha ez munkaügyben történik, vagy mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük. “Itt orvosokról, üzletemberekről, tanárokról, tudósokról, illetve gazdákról van szó, akik bizonyítani tudják, hogy részt vesznek valamilyen tevékenységben” – fogalmazott Vela.


A védelmi minisztérium egységei átveszik a csendőrségtől egyes objektumok védelmét, katonákkal és logisztikai eszközökkel támogatják a rendfenntartókat, valamint a határrendőrséget – jelentette be kedd esti sajtóértekezletén Marcel Vela belügyminiszter.


Felfüggesztenek minden repülőgépjáratot Franciaország és Németország irányába – jelentette be kedd esti sajtóértekezletén Marcel Vela belügyminiszter.

A korlátozás március 25-én 23 órakor lép életbe, és 14 napig érvényes.

“Az intézkedés nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teher- és postagépekre, és a humanitárius vagy sürgősségi orvosi szolgálatok által végrehajtott repülésekre” – részletezte a tárcavezető.

A hajók csak 14 napos karantént követően köthetnek ki a román tengeri és folyami kikötőkben.


A kereskedelmi központokban levő üzletek tevékenységének felfüggesztését előíró rendelet nem érinti azokat az elektromos termékeket és elektronikus háztartási cikkeket forgalmazó üzletek, amelyek házhoz szállítással is foglalkoznak – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter kedd este.

Ugyancsak kivételt képeznek a szemészeti szolgáltatásokat nyújtó és optikai termékeket forgalmazó boltok, pontosított a belügyminiszter a tárca székhelyén tartott nyilatkozatban.

A kereskedelmi központokban levő márkaboltok tevékenységét felfüggesztő intézkedést a szombaton, március 21-én kiadott 2-es számú katonai rendelet tartalmazta. Azt már akkor leszögezték, hogy az élelmiszerüzletek, állatkereskedések, gyógyszertárak és a ruhatisztítók kivételt képeznek az intézkedés alól.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: