Túlélési tanácsok földrengés esetére

A törökországi pusztító erejű földrengés apropóján túlélési útmutatót osztott meg Tudor Ciuhodaru iaşi-i orvos, aki szerint a katasztrófahelyzetben követendő lépéseket ugyanúgy betéve kell tudni, mint az ábécét vagy a szorzótáblát.

Ciuhodaru az AGERPRES hírügynökségnek kifejtette, véleménye szerint egészségügyi nevelési órákat kellene a tananyagba iktatni, hogy mindenki elsajátíthassa azokat az ismereteket, amelyek földrengés esetén vagy más katasztrófahelyzetben életmentőek lehetnek.

Az orvos először is arra hívta fel a figyelmet, hogy ha földrengés idején egy épületben vagyunk, nem tanácsos azt elhagyni, hanem az épületen belül kell fedezéket keresni. Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban “duck, cover and hold”-ként tanítják ezt a módszert: gömbölyödj össze, húzódj fedezékbe és kapaszkodj.

A legjobb nagy, szilárd tárgy mellé összehúzódni a padlón, arccal lefele, kézzel takarva a fejet. Ha a nagy és szilárd tárgy nekidől valaminek, háromszög alakú fedezék keletkezik mellette; ezt nevezik túlélési háromszögnek. Legbiztonságosabb két ágy, két íróasztal közé a földre, a szabadban két autó közé, vagy bent a hűtőszekrény, mosógép mellé vagy tartógerenda lábához menekülni.

Minél messzebb kell kerülni az ablakoktól, mert az üvegdarabok halálos sebet okozhatnak.

Akit a konyhában ér a földrengés, zárja el azonnal a gázt és távolodjon el a tárolóktól, fali szekrényektől, ahonnan rázuhanhatnak az edények.

Aki ágyban fekszik, maradjon az ágyban, fejét takarja el egy párnával.

Fontos, hogy ne akasszunk súlyos képeket vagy más tárgyakat arra a falra, amely az ágy mellett vagy az ágy támlájánál van, mert földrengés esetén ez az ágyban fekvőkre zuhanhat – figyelmeztet a szakember.

Ciuhodaru azt is elmondta, mit nem szabad tenni földrengés esetén: először is nem szabad kiszaladni a lépcsőházba, főleg magas épületekben, mert a lépcsőházak könnyebben összedőlnek. Tévhit, hogy az ajtókeret védelmet nyújt: ez csak akkor igaz, ha az ajtókeret az épület struktúrájába van illesztve.

Akit az utcán ér a földrengés, annak minél tágasabb helyre kell menekülnie. Nem tanácsos épületek, falak alá állni, még a szeizmikus mozgás csitulása után sem, mert meglazult építőelemek zuhanhatnak le később, mint például balkonok, homlokzati díszek vagy vakolatdarabok. Semmiképpen sem szabad magasfeszültségű oszlopok mellett keresni védelmet.

Aki autóban van, amikor remegni kezd a föld, annak épületektől és oszlopoktól minél távolabb kell megállítania a járművet. Minél messzebb kell kerülni a benzinkutakról és a magasfeszültségű oszlopoktól is – nyomatékosította az orvos.

Ha középületben ér valakit a földrengés – színházban, moziban, templomban, stadionban, gyűlésteremben -, ne meneküljön pánikszerűen a kijárat felé, mert az emberek összezsúfolódása több emberéletet követelhet, mint maga a földrengés. ‘Maradjanak nyugodtak és nyugtassák meg a szomszédos helyeken ülőket is’ – tanácsolja Ciuhodaru.

Az orvos szerint minden háztartásban lennie kell egy túlélőcsomagnak, amely vizet, kompakt élelmiszert (cukorkát, száraz kekszet), a lakók számára nélkülözhetetlen gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és gyulladásgátlókat, mobiltelefont, elemlámpát és elemeket, sípot, rádiókészüléket és személyazonosító dokumentumot tartalmaz.

Az is fontos, hogy földrengés esetén nem szabad túlterhelni a mobilhálózatokat, mert a hatóságoknak szükségük van azokra a mentéshez. Ezért a hozzátartozókat legjobb egy rövid sms-ben értesíteni arról, hogy jól vagyunk – tette hozzá Tudor Ciuhodaru.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: