Turistákkal Anna-bálozott Borszékfürdő

Tizenegyedszerre ünnepelte az Annákat hangulatos báli táncokkal Borszékfürdő.

Vendégek is neveztek be táncpartnernek szombat este Borszékfürdőn, a hagyományos Anna-bálon. Aki a fürdőtelep díszbejáratának rendezvénysátrához sétált este nyolckor, órákig ott ragadt a vonzó, kellemes hangulatban – és ki-ki saját családtagjaival is táncolhatott a bált követő koncerten, melyhez a helyi Szilvás együttes szolgáltatta a muzsikát.

borszek_anna_bal2

A bálra jelentkezők neveit a szervező – Tündérkert Virágai tánccsoport és Borszéki Ifjúsági Fórum – hagyomány szerint kis szívecskékre jegyezte fel, majd kalapból húzták ki: melyik lovag melyik ifjú hölgynek lesz a párja a táncpróbákon. 

A közönségből – Siklódi Izabella, Veress Ingrid Krisztina és Kolbert Klaudia vállalta idén a zsűri szerepét. Nekik külön köszöni az együttműködést utólag is a főszervező tánccsoport vezetője, Mosneag Ilona, aki elmondta: sikeres volt az idei Anna-bál, és ez nagy öröm a borszékieknek, táncos gyerekeknek, és a turistaváró helyieknek is. A helyi önkormányzat tanácsosaként is tevékeny Mosneag Ilona a városvezetés turistavonzó stratégiájának első pillanattól kezdve lelkes kivitelezője csoportjaival. Ez abban áll, hogy az eddigi kultúrházbeli rendezvényeiket, táncos bemutatóikat különféle hétvégi rendezvények alkalmából itt, a szabadtéri rendezvénysátornál mutatják be. Míg múlt héten a csoportok a Nosztalgia Hétvége retro időutazásán, most a kecses báli koreográfiákban jeleskednek, szórakoztatást, hangulatot biztosítva a fürdőtelep egyik legforgalmasabb artériája mellett.

A Tündérkert Virágai együttese kicsi csoportja idén előbb a Kék Duna keringővel és bécsi keringővel köszöntötte az Annákat, majd a nagyok együttese is bécsi keringővel jeleskedett.

A prelűd után tizennégy szívecske került a kalapba és ezeket a szívecskéket  kihúzták a bálozó urak. A 14 pár tánca után a kiválasztott 5 párból lett a két udvarhölgy és a királynő.

borszek_anna_bal

I. Udvarhölgy (a képen balra): Papp Renáta, II. Udvarhölgy (képen jobbra): Klemencz Ingrid és a Királynő (középen): Fazakas Adrienn, akitől, arról érdeklődtünk, hogy érezte magát, és mit jelent számára bálkirálynővé válás.

borszek_anna_bal3

Adrienn így fogalmazott: fontosnak véli ezt a rendezvényt, az egykori Anna-bálok méltóságának és hagyományának ápolását, hiszen a turizmus és Borszék jövője a tét. Arra biztat mindenkit: jöjjön el Borszékre, a hétvégenként tartott, nyílt, ingyenes rendezvényekre, hiszen Borszéken minden gyerek tánccsoporttag, és „tiszta szeretetből” lépnek fel, a városért és a fürdővárosi mondén élet hagyományainak tiszteletéért.

A koncepció fontos eleme volt, hogy az utolsó fordulóba kerülő öt ifjú bálosnak éppen a borszéki Anna-bálok történelmére vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk – ami kiváló lehetőség volt rálátni, milyen messzire is nyúlik vissza, és milyen igazi társasági életbeli esemény is volt Borszéken a nagyhírű Anna-bál.

A válaszadóknak ehhez csupán szemfüleseknek kellett lenniük, hiszen a rendezvényszervezők minden adatot rafináltan „elrejtettek” a konferáló szövegekben.

Ha fellapozzuk a korabeli sajtót, valóban, lenyűgöző világba kerülünk: megtudhatjuk például, hogy 1893-ban nagy sikerű Anna-bált tartottak Borszéken, amelyen a négyest 24 pár táncolta. „A közönség tekintve a kevés fürdővendég számát, ahoz képest jelent meg.” – írta a Csíki Lapok 1893. augusztus 2-án. Ugyanez a lapszám a borszéki fürdővendégek aktuális névsorát is közölte. Eszerint Pávai Vajna Béla mérnök őrnagy Bécsből, Gászton András kereskedő és felesége Párizsból, Ferencz József            „népsz. rendező” és neje, valamint Molnár József országgyűlési képviselő és családja Budapestről, dr. Keiser János országgyűlési képviselő és Borszéki Soma szintén a magyar fővárosból, Kápolnai János színész Kolozsvárról, Viet Nadiné consulné Galacról, dr. Vendl Jánosné Makóról, Hamniczki József cipész Gyergyószentmiklósról érkezett, hogy csak néhány főt emeljünk ki a vendégek sorából. A következő, augusztus 9-i Csíki Lapok szerint az Anna-bál fényesen sikerült, tiszta jövedelmét a borszéki szegény iskolás gyerekek számára ajánlották fel, és Hamza Miksa híres bandája „ugyancsak izzadott”. A felülfizetők között özv. Urmánczy Jánosnét, Szász Domokos református püspököt, valamint Orel Dezső gyergyószentmiklósi polgármestert is említette a lap.

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: