Tyúkokra „szakosodott” medve garázdálkodik Gyergyósalamáson

Két hét alatt 300 szárnyast pusztított el

Az utóbbi két hétben mintegy háromszáz tyúkot pusztított el egy medve a Hargita megyei Salamáson.

A település polgármestere, Valentin Mîndru arról számolt be az AGERPRES hírügynökségnek, hogy hétfőről keddre virradóan az egyébként kistermetű medve két gazdaságba tört be és hatvan háziszárnyast ölt meg.

Az elöljáró elmondta, baromfikra ‘szakosodott’ nagyvadról van szó, amely az elmúlt két héten már 300 tyúkot pusztított el, és amelyet a hatóságoknak nem sikerül eltávolítani a településről. Hétfőn este éppen a polgármesteri hivatal mellett látták a medvét. A nagyvad később átúszott a Maroson, majd a településsel összenőtt Gyergyóhodoson tűnt fel, ahol a hajnali órákban két baromfiudvarban végzett pusztítást, mintegy 60 tyúktetemet hagyva hátra.

Mîndru elmondása szerint már többször összeült a beavatkozási bizottság, amely először csak az állat elaltatását és elköltöztetését javasolta; amikor azonban a medve a helyszínre kiszálló testület tagjait is megtámadta, már a kilövését kezdeményezték. Mindeddig sikertelenül, mert a medve mindig éjszaka garázdálkodik, majd elmenekül, márpedig a kilövés csak abban az esetben engedélyezett, ha a medvét településen belül, a károkozás helyszínén érik tetten – magyarázta a polgármester.

Azt is elmondta, hogy a vadállat valószínűleg a balánbányai medve-visszavadító központban nevelkedett, mert a tyúkoknak csak a fejét, nyakát, lábát és néhány szervét eszi meg.

Gyergyószentmiklóson is medvét láttak a városban az utóbbi napokban. Csergő Tibor András polgármester arról számolt be az AGERPRES-nek, hogy két napja próbálkoznak az állat elfogásával és elköltöztetésével, egyelőre sikertelenül.

Az utóbbi napban a Hargita megyei katasztrófavédelem három Ro-Alert figyelmeztetést küldött ki a lakosságnak Salamáson és egyet Gyergyószentmiklóson medve felbukkanása miatt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: