„Üdvözlégy Szent István, ezer éve áldunk”

A magyarországi közmédia ünnepi műsorajánlója

A magyarság legnagyobb ünnepére a közmédia is gazdag programválasztékkal készül. A jeles nap kínálatában helyszíni közvetítések, az első királyunkról szóló összeállítások és a jeles nap szelleméhez illő filmek szerepelnek.

Az ünnepi hangulatot reggel a Debreceni Virágkarnevál élő közvetítése adja meg. Hazánk egyik leglátványosabb kulturális rendezvénye az elmúlt évben ünnepelte félévszázados születésnapját. A több százezer szál élő virág felhasználásával készített virágkompozíciók hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében haladnak végig Debrecen utcáin (Duna World 8.00).

Debreceni_viragfeszt

A Vasárnapi újságban is a jeles nappal kapcsolatos riportok szerepelnek. Különösen érdekesnek ígérkezik a Szent Korona hőlégballon tervezőjével folytatott beszélgetés (Kossuth 6.00-8-30).

Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonását és a tisztavatást a közmédia a Kossuth térről közvetíti (Duna 8.30). Az Országház előtti légi és vízi parádé tíz órakor kezdődik, ezt követi a Szent István-díj átadása a Sándor-palotából (Duna).

D_KOS20150820008

Római katolikus szentmisét Szent István király, Magyarország védőszentje napján a jászberényi Nagyboldogasszony templomból sugározzák. „A történelem viharait átvészelte Szent István műve – hirdeti szentbeszédében Szántó József plébános, kanonok. – E népnek hazát, hont alapított, jövőt épített. Műve fennmaradásához a garanciát Isten anyjánál találta meg.” (Kossuth 10.04).

A Déli harangszó a nagyegresdi Szent István király római katolikus templom tornyából szól. A Vas megyei község kilencszáz éves múltra tekint vissza az Isten házát késő román stílusban építették 1220 táján.

Az ifjabb nemzedéket egy Andersen-mese német adaptációjával szórakoztatják. A Borsószem hercegkisasszony története izgalmakat rejt. Egy csodaszép hercegkisasszony érkezik a királyságba, hogy a trónörököshöz menjen feleségül. A makacs lány azonban megszökik a találkozás elől, és beleszeret egy ifjú asztalosba, aki valójában nem más, mint a herceg álruhában…(M2 15.40).

Borsószem_hercegkisasszony

A hagyományokhoz híven a Szent István-napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb-körmenetet a Duna a budapesti Szent István-bazilikától adja. A szentmisét a dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be a püspöki karral (17.00).

D_KOS20150820091

A Bartók Rádió esti műsorán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye szerepel felvételről. A koncert programját magyar szerzők műveiből állították össze, többek között felcsendül Liszt A-dúr zongoraversenye, Bartók Magyar képek című műve, s a programot Kodály népszerű darabja, a Galántai táncok zárja. A karmesteri pulpituson Kocsis Zoltán áll (19.35).

Idén a rendezők a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna szakaszra helyezik át a tűzijátékot. Ezen a helyszínen a színpompás bemutató újabb látványelemekkel bővül, amelyben a Parlament épülete is kiemelt szerepet kap (Duna 21.00).

A Rádiószínház Szent István intelmei címmel mutat be verses zsolozsmát. A veretes szavakat első királyunk fiának, Imre hercegnek szánta. Közreműködik Lukács Sándor, Kubik Anna és Schnell Ádám (Kossuth 21.04)

Az M2/Petőfi TV-n 21.05-kor kezdődik az István, a király 2015-ben készült felvétele. Szörényi Levente és Bródy János immár klasszikus rockoperája 32 év után visszatért a Királydombra. Az „ős-Istvánosok”: Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula mellett Feke Pált ezúttal Koppány szerepében láthatjuk, Keresztes Ildikó Saroltot alakítja, a további szerepekben pedig feltűnik Danics Dóra, Radics Gigi, Kocsis Tibor, Aradi Imre.

Bereményi Géza A Hídember című alkotása Széchenyi Istvánnak, a legnagyobb magyarnak állít emléket. A parádés szereposztású film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában; a különleges szellemi képességekkel megáldott magyar arisztokrata életét mutatja be, sajátos módon (Duna 22.40).

Az M5-ön látható a Megtört csontjaim is örvendeznek – A Szent Koronát hozó Asztrik érsek tisztelete című dokumentumfilm, amely a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első érsekének történelmi jelentőségét, földi maradványainak közelmúltbeli feltárását és tudományos vizsgálatát, valamint 2016. novemberi újratemetését mutatja be (23.05).

Kérem ossza meg ismerőseivel: