Úgy érezzük, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Romániában

Egy friss felmérés szerint rossz az erdélyi magyarok közérzete

    Egy friss felmérés szerint az erdélyi magyarok hetven százaléka érzi úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Romániában. A Kvantum Research szeptember 15. és október 1. között végzett közvélemény-kutatásának az eredményeit a Maszol.ro portál ismertette csütörtökön.
    A felmérés adatai azt mutatják, hogy az erdélyi magyaroknak mindössze húsz százaléka vélekedik úgy, hogy a dolgok jó irányba haladnak Romániában. Ez az arány a fele annak, amit két éve, 2014 novemberében mértek a szociológusok. Az általános borúlátás ellenére az erdélyi magyaroknak több mint a fele (54 százalék) elégedett az életkörülményeivel, a válaszadóknak csaknem a fele (46 százalék) pedig úgy gondolja, hogy egy év múlva ugyanilyenek lesznek az életkörülményei.
    A magyar politikai szervezetek közül a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben (RMDSZ) bíznak a legtöbben (76,7 százalék). Az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) és a Magyar Polgári Pártban (MPP) nagyjából azonos arányban (32,4 és 36,7 százalék) bíznak a válaszadók. Az RMDSZ-be vetett bizalom tíz százalékponttal nőtt az elmúlt másfél évben. Javult az MPP megítélése is, az EMNP-é azonban romlott.
    A magyar pártok támogatottságának megoszlása a biztos szavazók körében: RMDSZ 78,6 százalék, EMNP 4,6 százalék, MPP 2,3 százalék. Az RMDSZ-re szavazók aránya kilenc százalékponttal nőtt az utóbbi másfél évben.
    Az adatok azt vetítik előre, hogy az erdélyi magyaroknak több mint a fele elmegy szavazni a december 11-i parlamenti választásokon, 54 százalék legalábbis ezt biztosra veszi. Ez a részvételi szándék alacsonyabb a másfél évvel ezelőtt mért hatvan százaléknál.
    A felmérés készítői a magyar pártelnökök ismertségére és megbízhatóságára is rákérdeztek. A válaszadók Kelemen Hunor RMDSZ-elnökben bíznak a leginkább (71 százalék) és Biró Zsolt MPP-elnökben a legkevésbé (19 százalék). Az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének, Szilágyi Zsoltnak a népszerűsége leszálló ágban van: míg 2014 szeptemberében az erdélyi magyarok 35 százaléka bízott benne, ma ez az arány csak 26 százalék.
    A felmérés szerint az erdélyi magyarok nagy többségének (78 százalék) fontos, hogy az RMDSZ képviselői ott legyenek Románia parlamentjében, 73,5 százalékuk szerint pedig az erdélyi magyarságot egyetlen szervezetnek kellene képviselnie a bukaresti törvényhozásban. A magyar választók elsősorban az egészségügyi szolgáltatások javítását, a minimálbér növelését, Erdély gazdasági fejlesztését várják el az RMDSZ-től.
    A romániai társadalom átlagához hasonlóan az erdélyi magyarok az egyházakban (79,6 százalék) bíznak a legjobban, a második helyre az önkormányzatok (57,9 százalék), a harmadikra az Európai Unió (41,5 százalék) került. A korrupcióellenes ügyészségben (DNA) 37,4 százalék bízik. Érdekesség, hogy az EU megítélése nagyon sokat romlott az elmúlt években, és a korábbi felmérésekhez hasonlítva mélyponton van az erdélyi magyarok körében. A DNA megítélése az elmúlt másfél évben szintén romlott.
    A román politikusok közül a válaszadók továbbra is Klaus Johannis államfőben (50,5 százalék) bíznak a leginkább, a második helyezett Dacian Ciolos miniszterelnök (29 százalék), a harmadik pedig Victor Ponta korábbi miniszterelnök (10,2 százalék). Érdekesség, hogy az államfő megítélése nagyot romlott másfél év alatt: 2015 márciusában még az erdélyi magyarok 85 százaléka bízott benne.

MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: