Ugyanolyan súllyal lesz jelen Hargita Megye Tanácsában az RMDSZ, mint eddig

Borboly Csaba megyeelnök értékelte az önkormányzati választásokat

– Hargita megyében az RMDSZ megtartotta támogatottságát. Azokon a településeken, ahol leváltották az eddigi polgármestert, nem pártokat, hanem személyeket büntettek a választók – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 6-i, hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az önkormányzati választásokat értékelte. Szerinte az alacsony részvétel üzenetét a politikusoknak fel kell dolgozniuk. – Alázatra van szükség, komoly kapcsolattartásra a választókkal – tette hozzá.

A megyeelnök szerint nem igaz, hogy az új választási törvény miatt a polgármesterjelöltek nem lehettek cselekvő részesei a kampánynak – Szentdomokos, Szentsimon, Kozmás, Szentmihály esetében az látszik, hogy ahol van jól kommunikáló jelölt, verseny, ott magasabb a részvétel. Székelyudvarhelyen pedig hiába volt a kampányban napi tíz felavatás, az év 365 napjában kellett volna dolgozni – mondta.

ValasztasiEredmenyekSajtaj_2016jun6 (1)

Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ ősszel, a parlamenti választásokon az összefogás listájával eléri a hatszázalékos eredményt, mert addigra mindenki belátja, hogy nem a többpólusú politika, hanem az érdemi munka vonzó a választóknak.

– Brassó megyében és másutt az EMNP-re leadott pár tíz szavazat elég volt, hogy ne magyar jelölt nyerjen – jegyezte meg.

– Negyvennégy százalékos feldolgozottságnál látható, hogy az RMDSZ alapja Hargita megye, ebben a megyében dől el az őszi eredmény. Ez nagy felelősség – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyei tanácsban a Szövetség megtartotta az elmúlt négy évbeli támogatottságát, hangzott el. Több Hargita megyei településen, ahol EMNP-s vagy MPP-s polgármesterjelölt győzött, az RMDSZ megyei listáját – amelyet Borboly Csaba mint tanácselnökjelölt vezetett – preferálták a választók. Összességében elmondható, hogy az RMDSZ megyei listájára több szavazat gyűlt össze, mint a helyi listákra. Hargita megyében a szavazók 53,95%-a adta le voksát az RMDSZ polgármesterjelöltjeire, 57,43%-a az RMDSZ-es helyitanácsos-listára, és kiemelkedően magas arányban, 63,56%-ban szavaztak az RMDSZ megyei listájára.

Az országban összesen (a Központi Választási Iroda június 6-án 12 órakor közölt részleges eredményei alapján) 133 433 szavazat érkezett RMDSZ-es polgármesterjelöltre, ennek a 44%-a Hargita megyéből érkezett szavazat. Országos szinten az RMDSZ helyi tanácsosi listáira 144 827 szavazat gyűlt össze, ennek a 41,5%-a Hargita megyéből.

valasztasi-eredmenyek22

A Központi Választási Iroda legutóbbi részleges adatai megtekinthetők itt: http://www.2016bec.ro/wp-content/uploads/2016/06/Comunicat-ora-17.00.pdf (Ez alapján készült a mellékelt infografika.)

Kérem ossza meg ismerőseivel: