Újabb 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában

Február 7-étől újabb 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában – döntött csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testület határozata értelmében továbbra is kötelező marad a FPP2-típusú vagy egészségügyi maszk viselése zárt és nyílt nyilvános térben egyaránt.

Mentesülnek a kötelező maszkviselés alól:
• az 5 éven aluliak;
• az irodahelyiségekben egyedül tartózkodó személyek;
• a televíziós műsorvezetők és meghívottaik a 3 méteres távolság betartásával;
• a felekezetek képviselői az egyházi szertartások alatt a személyek közötti 3 méteres távolság betartásával;
• a zárt és nyílt térben tartott eseményen felszólaló személyek a hallgatóságtól való 3 méteres távolság betartásával;
• a sporttevékenységet, nehéz fizikai munkát végző, illetve nehéz munkakörülmények között dolgozó személyek;
• a kognitív fogyatékossággal élő személyek.

A testület javaslata szerint a járványügyi szempontból kockázatos országokból érkező személyek továbbra is elkülöníthetők vagy karanténba helyezhetők a CNSU határozatában vagy miniszteri rendeletben rögzített szabályoknak megfelelően.

Ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a gyűlések, tüntetések, felvonulások, koncertek, előadások, tanfolyamok, workshopok, konferenciák vagy más típusú összejövetelek szervezésével és megtartásával kapcsolatos korlátozások. Ez érvényes a magánrendezvényekre (esküvők, keresztelők, ünnepi vacsorák és hasonlók), illetve a nyílt vagy zárt térben megtartott kulturális, tudományos, művészeti, sport- vagy szórakoztató jellegű összejövetelekre is.

A CNSU javaslata szerint a múzeumokban, könyvtárakban, könyvesboltokban, mozikban, film- és audiovizuális stúdiókban, előadó- és/vagy koncertintézményekben, népművészeti, művészeti és kézműves iskolákban csak a művelődési és az egészségügyi miniszter közös rendeletében meghatározott feltételek mellett végezhetők tevékenységek. Ez érvényes a zárt vagy nyitott terekben megtartott kulturális rendezvényekre is.

Továbbra is érvényben marad a CNSU javaslata szerint az előírás, miszerint vallásos tevékenységek – beleértve az istentiszteleteket és a közös imákat – a templomokban vagy azokon kívül csak az egészségügyi miniszter és a belügyminiszter közös rendeletében megállapított egészségvédelmi szabályok betartásával végezhetők.

A határozat szerint sport- és szabadidős tevékenységekben továbbra is legtöbb tíz olyan beoltott, a fertőzésen átesett vagy negatív teszteredményű személy vehet részt, akik nem egy háztartásban élnek.

A kávézók, vendéglők és turisztikai vendéglátóhelyek működésére az eddigi szabályok lesznek érvényesek, a CNSU ugyanakkor továbbra is zárva tartaná a bárokat, klubokat és diszkókat.

A CNSU javaslata szerint a közintézmények, hatóságok és gazdasági egységek kötelesek továbbra is úgy megszervezni a tevékenységüket, hogy az egészségügyi miniszter és a belügyminiszter közös rendeletében meghatározott feltételek mellett biztosítsák a kötelező járványügyi szűrést és a kötelező kézfertőtlenítést a helyiségekbe való belépéskor mind a saját személyzetük, mind a látogatók számára.

A tanintézetek működését, a vizsgák lebonyolítását továbbra is az oktási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete szabályozza.


CNSU-határozat: korlátlan lesz a belépés a plázák élelmiszerüzleteibe

Korlátlan lesz a belépés a bevásárlóközpontokban, plázákban működő élelmiszerüzletekbe – döntött csütörtöki ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testület az idei 7-es számú határozatában azt javasolja, hogy többé ne korlátozzák a belépést a bevásárlóközpontokban, plázákban működő élelmiszerüzletekbe, szupermarketekbe, ha üzemeltetőik külön be- és kijárási útvonalat jelölnek meg vásárlóik számára, biztosítani tudják a 4 négyzetméteres felületet vásárlónként, és csak annyi bevásárlókosarat helyeznek el a bejáratnál, ahányan egyidejűleg bent tartózkodhatnak.

A mallok bejáratánál továbbra is kérni fogják az oltottságot vagy a Covid-19-ből való felgyógyulást bizonyító Covid-igazolványt vagy a negatív teszteredményt.

A CNSU javaslata szerint hatályban marad az az előírás is, amely szerint a 200 négyzetméternél kisebb felületű, nem élelmiszereket árusító üzletekbe Covid-igazolvány vagy negatív teszteredmény felmutatása nélkül is engedélyezzék a belépést. Ez esetben továbbra is biztosítani kell a személyenkénti 4 négyzetméter felületet, illetve a bejáratnál fel kell tüntetni az üzletben tartózkodó személyek maximális számát.


Arafat: közeledik a pillanat, amikor már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására

Több szempontot figyelembe vevő elemzés alapján döntöttek a hatóságok a veszélyhelyzet meghosszabbításáról – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár szerint az egyik szempont az volt, hogy a veszélyhelyzet jogalapot ad a hatóságok dolgát megkönnyítő intézkedésekre, például egészségügyi személyzet áthelyezésére. Ám ha a járványhelyzet javul, és ilyen intézkedésekre már nem lesz szükség, akkor a veszélyhelyzetet sem hosszabbítják meg – magyarázta. Hozzátette: erről a kormány dönt majd az országos vészhelyzeti bizottság javaslatára.

Raed Arafat hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet egy ideiglenes állapot. ‘Senki nem akarja, hogy akár egy nappal is tovább tartson a kelleténél. De közeledik az a pillanat, amikor már nem lesz erre szükség. Hogy melyik lesz az a pillanat, arról a későbbiekben születik döntés’ – nyilatkozta az államtitkár.


Valeriu Gheorghiţă: meghaladta az 50 százalékot a felnőtt lakosság átoltottsága

Románia felnőtt lakosságának átoltottsága elérte az 50,43 százalékot – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Valeriu Gheorghiţă beszámolója szerint az oltásra jogosultak (5 év felettiek) átoltottsága 45 százalék, a teljes lakosságé pedig 42 százalék körüli.

A katonaorvos elmondta, hogy február 2-áig az 5-11 éves korosztályból 5358-an kapták meg a koronavírus elleni vakcina első adagját a gyerekek számára kijelölt 337 oltópont valamelyikében. Közölte azt is, hogy ebben a korosztályban mintegy 1,2 millióan jogosultak az oltásra.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: