Újabb 30 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet Románia területén

Érvényben maradnak a 2021. szeptember 9-én elrendelt járványügyi intézkedések

Jóváhagyta a kormány a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbítását – jelentette be a kabinet szerda esti ülését követően Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök.

Korábban az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) közölte, hogy jóváhagyta azt a határozatot, amellyel a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbítását javasolja október 10-étől kezdődően.

A CNSU 80-as számú határozata ugyanakkor fenntartja a 2021. szeptember 9-i kormányhatározatban elrendelt járványügyi intézkedéseket.


Rendkívül bonyolult helyzetben vagyunk, a delta variáns miatt sokkal agresszívebb a negyedik hullám

Románia már abban a helyzetben van koronavírus-járvány szempontjából, amelyben Olaszország volt tavaly – véli a romániai oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţától azt kérdezték csütörtökön az újságírók, szerinte mennyire áll távol Románia mindattól, ami tavaly Olaszországban történt.

“Attól tartok, hogy már az a forgatókönyv érvényesül nálunk, nyilvánvaló, hogy a kórházak és a sürgősségi osztályok túlterheltek, nem győzik ellátni a koronavírusos betegeket” – válaszolt.

Az oltásparancsnok szerint “rendkívül bonyolult” helyzetben vagyunk, a negyedik hullám azért olyan agresszív, mert a delta variáns sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbiak.

Csak oltással lehet felvenni a harcot a járvánnyal – hangsúlyozta, és felhívta az emberek figyelmét, ne engedjék, hogy megtévesszék őket a bizonytalan forrásokból származó információk.

“Meg kell értenünk, hogy ha nem leszünk szolidárisak és nem tartjuk be a megelőző intézkedéseket, rendkívül nehéz lesz leküzdeni ezt a negyedik hullámot” – nyomatékosította.

Azt is elmondta, ha valakinek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, ne menjen közösségbe, teszteljen, vegye fel a kapcsolatot családorvosával, és ha súlyosbodik az állapota, menjen kórházba.

Valeriu Gheorghiţă csütörtökön megkapta a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. Mint mondta, az emlékeztető oltás beadása hangsúlyosan ajánlott az időseknek, krónikus betegeknek és a megfertőződés veszélyének leginkább kitett kategóriákba tartozóknak, például az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottaknak.


70 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy ne nehezedjen nagy nyomás az egészségügyi rendszerre

A romániai lakosság átoltottsága el kellene hogy érje a 70 százalékot ahhoz, hogy ne nehezedjen nagy nyomás az egészségügyi rendszerre – véli Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkárt arról kérdezték egy szerda esti sajtótájékoztatón, milyen arányú oltottság mellett lehetne feloldani a jelenlegi korlátozásokat és lemondani a Covid-igazolvány használatáról.

“Az európai országok nagy része nem tett le a zöldigazolványról, továbbra is használják. Ahhoz, hogy nyugodtak lehessünk és hogy ne nehezedjen komoly nyomás az egészségügyi rendszerre, 70 százalékos átoltottságra van szükség” – válaszolt Arafat.

A szakember hozzátette, minél könnyebben terjed egy bizonyos vírusvariáns, annál nagyobb arányú kell hogy legyen a beoltottság.

“Bulgáriával együtt a sor végén kullogunk e tekintetben, és ennek az árát fizetjük most” – tette hozzá az államtitkár.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: