Újabb bemutató a Figuránál

2015. szeptember 22., kedd, 19.00 óra

Fizikusok

A darab helyszíne egy festői nyugalmú luxusklinika, egy magán-elmegyógyintézet, ahol milliomosok pihenhetik ki a század fáradalmait. A klinika nyugalmát azonban váratlanul néhány bizarr gyilkosság kavarja fel. A klinika vendégei közül hárman régi bentlakónak számítanak. A személyzet is csak képzelt nevükön: Newtonként, Einsteinként és Möbiusként ismeri azt a három tudóst, akik valamilyen ismeretlen okból már évek óta az intézet lakói. Körülöttük fonódnak egy olyan furcsa bűnügy szálai, ami Dürrenmatt darabjának kiindulópontja lesz. Ebből a nyomozásból indul Dürrenmatt komédiája, s szövi helyzeteit egy olyan történetté, melynek középpontjában a XX. század egyik fontos kérdése: az egyén felelőssége áll.

Felelősek vagyunk-e a világért, ami cselekedeteink, korszakalkotó felfedezéseink nyomán folyamatosan változik köröttünk? Mit kezdjen az emberiség egy találmánnyal, ami egyszerre képes gyökeresen megváltoztatni a világot, miközben bárki számára lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattal elpusztítsa azt? Felelős-e a tudós azért a tudásért, ami értelmének, gondolkodásának köszönhetően birtokába jut? Ennek elgondolására invitál a Figura legújabb előadása, melynek bemutatójára holnap (szeptember 22-én) este kerül sor a színház nagytermében.

Az előadás rendezője Albu István, akinek nevét Az arab éjszaka és a De mi lett a nővel? c. előadások kapcsán ismerhette meg a közönség, díszlettervező: Tenkei Tibor, jelmeztervező: Bocskai Gyopár, főbb szerepekben Faragó Zénó, Moșu Norbert-László, Dávid A. Péter látható.

fizikusok1


A Kolozsváron bemutatott Fizikusok című előadásról:

(…) Adva van tehát – mind a drámában, mind az előadásban – előbb két, majd három megfojtott ápolónő, három férfi (azaz három tettes/gyilkos, kinek melyik szó szimpatikusabb), aki fizikusnak képzeli magát, egy detektív, egy ideggyógyász és egy főnővér, a helyszín pedig: a Les Cerisiers magánszanatórium. Möbius, a zseniális fizikus kitalálja magának Salamont, azt, hogy a bölcs király rendszeresen megjelenik előtte, és tollba mondja a világ összefüggéseinek titkát, azért, hogy felfedezéseit titokban tarthassa. Magányra és szabadságra vágyik, ezért zárkózik szanatóriumba. (A paradoxonban a valóság tükröződik.) Őrült vagy csak tetteti? És ott van még két páciens, az egyik Newtonnak, a másik Einsteinnek hiszi magát. Valójában azonban csak tettetik az őrültséget, mert Möbius felfedezéseire hajtanak, azokat akarják megszerezni, hisz világos előttük, hogy Möbius zseniális elme. Mindketten, illetve mindhárman szerelmesek lesznek az ápolónőjükbe, ezért meg kell őket ölniük, hogy semmi se tántoríthassa el őket a nagy céltól. (…)

Zsigmond Adél


 

FRIEDRICH DÜRRENMATT

FIZIKUSOK

FORDÍTOTTA: UNGVÁRI TAMÁS

Játsszák:

BARTHA BORÓKA, BOROS MÁRIA, DÁVID PÉTER m. v., FARAGÓ ZÉNÓ, D. GULÁCSI ZSUZSANNA m. v., KOLOZSI BORSOS GÁBOR, MÁTHÉ ANNAMÁRIA, MOȘU NORBERT-LÁSZLÓ, TAMÁS BOGLÁR, VAJDA GYÖNGYVÉR

 

Rendező: ALBU ISTVÁN

Díszletervező: TENKEI TIBOR

Jelmezervező: BOCSKAI GYOPÁR

Munkatárs: TÖRÖK RÉKA

 

BEMUTATÓ: 2015. SZEPTEMBER 22., KEDD, 19.00

FIGURA STÚDIÓ SZÍNHÁZ – stúdióelőadás a nagyszínpadon

 

 Jegyek kaphatók munkanapokon 8 és 16 óra közt a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt a helyszínen. A jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen 10 lej.

 

5 fős csoport esetén a jegyek ára kedvezményesen 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej.  Csoportkezdvezmény csak az elővételben megváltott jegyekre érvényes.

 

Telefonos helyfoglalás munkanapokon 10 és 16 óra közt a 0752-227-011-es telefonszámon.

Fizikusok_plakat

Kérem ossza meg ismerőseivel: