Újabb lehetőség a székelyföldi gazdák érdekeinek érvényesítésére

Zajlik a vidékfejlesztési programok online konzultációja

– A tavalyi év során, az Európai Unió online konzultációja mentén, a Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett, és a Románia Magyar Demokrata Szövetség által felkarolt konzultáció mentén, sikerült elérni, hogy egy tollhúzással ne töröljék ki a Közös Agrárpolitika (KAP) intézkedései közül a területalapú (APIA) támogatást. Akkor bebizonyosodott, hogy mennyire fontos résztvennünk az Európai Bizottság által kezdeményezett konzultációkon, ezért kérek minden érdekelt felet, hogy az újonnan meghirdetett konzultációban is vegyen részt – hívja a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az Európai Bizottság egy újabb, ez esetben a vidékfejlesztési programokra irányuló online konzultációt hirdetett meg, amelyet bárki – magánszemély vagy intézmény – kitölthet, illetve csatolhatja más, a kérdőív által nem érintett kérdésekkel kapcsolatos állaspontját. Ennek a konzultációnak az eredményét is felhasználva, a Bizottság elkészíti értékelő megállapításait, melyek fontos adalékként szolgálnak majd a 2020 utáni közös agrárpolitika kialakításához.

A konzultáció április 20-ig tart, az erre vonatkozó kérdőív a következő linken érhető el: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/9112b2a7-7499-4321-b709-a610021d818a?draftid=a842cd17-205d-4ef0-8601-37bbf2e1194a&surveylanguage=HU

Az Európai Unió vidékfejlesztési programjai jelentős mértékű uniós finanszírozásban részesülnek, és a teljesítményük javítása és a közpénzek lehető legjobb felhasználása érdekében rendszeres értékelések tárgyát képezik. Ennek céljából az Európai Bizottság online kérdőv révén várja a gazdálkodók, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról (KAP).

A KAP végrehajtása Romániában az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül történik, tehát a KAP határozza meg, hogy milyen támogatást kapnak a gazdálkodók, mire pályázhatnak a községek és a LEADER-térségek. Ezért kiemelten fontos, hogy az erdélyi gazdák és vidéki önkormányzatok kifejtsék véleményüket, erősítette meg Borboly Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: