Újabb súlyos medvetámadás Hargita megyében!

A vadállat fényes nappal támadt rá egy férfira

Ma, március 12-én újabb medvetámadás történt Hargita megyében, Románandrásfalva községhez tartozó Kissolymosban. A vadállat fényes nappal, a falu közötti belterületen támadt rá egy férfira.

Az áldozat meghallotta a kutyák ugatását, ezért egy kisebb baltát magához véve kiment a házból, a medve rátámadt. Az áldozat súlyos sebeket szerzett, de sikerült visszatérnie a házba, ahol eszméletét vesztette.

Mentő segítségével azonnal elszállították a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elmondása szerint idén ez már a második medvetámadás Hargita megyében, az elmúlt évekhez hasonlítva a számok sajnos nem csökkentek.

„Minél előbb, törvény szerint 24 órán belül ki kell állítani a medve kilövésére vonatkozó polgármesteri rendeletet, ezért minden erőmmel azon vagyok, hogy fel tudjam venni a kapcsolatot Șutău Ionica-val, a románandrásfalvi alpolgármesterrel. Sajnos eddig még a hívásaimra és üzeneteimre nem reagált.”

A megyeelnök Facebook élő bejelentkezés keretében fejtette ki az eset kapcsán, hogy a romániai medvék témaköre Brüsszelben még nincs megfelelően feldolgozva. Vannak ugyan intézkedések ebben az ügyben, köszönhetően a környezetvédelmi miniszterelnöknek, Tánczos Barnának, de még nincs rendben az ügy. Be kellene vonni a mezőgazdasági minisztériumot is, más országokban sok támogatást fordítanak arra, hogy az ilyen eseteket megelőzzék. 

Tény, hogy elfogadták a közös agrárpolitikát, 2027-ig ez van érvényben. De amíg az állatállományban, és a gazdaságban keletkezett károkkal együtt van kezelve az emberi életekre vonatkozó veszély is, addig nem lesz változás. A helyzet egyre rosszabb, ezért is kell megváltoztatni a brüsszeli döntéshozók véleményét az üggyel kapcsolatban.

Továbbá, Borboly Csaba biztosította arról az áldozatot, hogy a kárigénylés benyújtásában és minden másban is  maximális segítséget nyújt  Hargita Megye Tanácsa.

A támadás után néhány órával a helyszínl készített videó megtekinthető Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének Facebook oldalán, az élő adás hozzászólásai között.

https://fb.watch/jdH_Il-C7a/


Pontosítás:
Mint ahogy a tegnap esti sajtóközleményünkben írtuk, vasárnap emberre támadt a medve a Románandrásfalvához tartozó településen, Kissolymosban. A tegnap este folyamán sikerült felvenni a kapcsolatot Șutău Ionica alpolgármesterrel.
Aznap este ismét feltűnt, majd hétfő koradélután is, a lakosságot RO-ALERT segítségével értesítették a nagyvad jelenlétéről.
A hatályos jogszabályok értelmében 24 órájuk volt a medve ártalmatlanítására, amit vasárnap este nyolc órától számítottak, és ma, március 13-án, este nyolc órakor járt le.
A vadászegyesület továbbra is biztosítja a helyszínt. Az illetékes szervek arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben tehetik kerüljék a támadás színhelyét a saját biztonságuk érdekében.

Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: