Újból Csehovval készül a Figura

A Sirály című drámát október 3-án mutatják be

A Figura Stúdió Színház legújabb előadásában, A. P. Csehov Sirály című drámájában a teljes gyergyószentmiklósi társulat, illetve vendégművészek is színpadra lépnek. Október 3-án mutatják be a produkciót a nagyteremben Albu István rendezésében, betartva az előírt járványügyi szabályokat.

Csehov Sirálya azt az utat mutatja be, amit a mindenkori alkotó – legyen az író, képzőművész, színházi ember – a teremtő művészi indíttatástól, a művészi létjogosultsággal egyenértékű eredetiség és újszerűség kínzó igényétől a saját, kiforrott – nem ritkán kiábrándító – ars poeticájáig jár be. Új formák kellenek, és ha azok nincsenek, inkább ne is legyen semmi! – ebből az ideálból indul el a darab elején Sirály központi szereplője, Trepljov, a szárnyait bontogató, fiatal vidéki író, aki színházcsinálással is kísérletezik. Bukás, csalódás és kiábrándultság útján jut el a végső felismerésig: nem a forma a fontos, az alkotásnak mindenekelőtt őszintének és közvetlennek kell lennie, hogy „szabadon áradjon az ember lelkéből”.

A Sirály díszlet- és jelmeztervezője a visszatérő Márton Erika, zeneszerzője Bocsárdi Magor, képzőművészei: Ferenczi Zoltán, Huszár Kató, Incze Szabolcs és Sikó Dorottya, valamint dramaturgja Keresztes Franciska, a színház irodalmi titkára.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap (BGA) és Hargita Megye Tanácsának támogatásával jött létre.

oktober_figura*     *     *

A bemutató mellett az októberi programban szerepel turné, koncert, bérletes előadás, illetve vendégelőadást is fogad a színház. Október 6-án a kézdivásárhelyi nézők láthatják a nemrég bemutatott Shakespeare Összes Rövidítve című produkciót; a Székelyföld Napok keretén belül október 9-én a Sirály, október 17-én a Gyulai Várszínház vendégelőadása – Bartha Boróka egyéni műsora – a Karády zárkája várja az érdeklődőket. Október 10-én a No Sugar zenekar dalaitól dübörög majd a nagyterem. Bepótlásra kerülnek a tavalyi évadról elmaradt gyermek- és ifjúsági bérletes előadásk; az óvodásoknak október 12-13-án a János vitéz, az 5-6. osztályosoknak a Csillagszív című bábelőadást hozza el a nagyváradi Lilliput Társulat október 14-15-én. Felújítják a három Hargita megyei színház koprodukcióját, az Abigail buliját, amit október utolsó napjára, 31-ére tűzött műsorra a társulat.


Jegyek kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon, a színház előterében található jegypénztárban hétköznap 15 és 19 óra között. Az előadásokon érvényesek az előírt szabályok, kötelező a maszk viselése, a távolságok betartása, valamint a kézfertőtlenítés.


A. P. Csehov:

SIRÁLY

siraly

● Rendező: ALBU ISTVÁN ●
Szereposztás:
ARKAGYINA, IRINA NYIKOLAJEVNA: Bartha Boróka
TREPLJOV, KONSZTANTYIN GAVRILOVICS: Bocsárdi Magor m.v.
SZORIN, PJOTR NYIKOLAJEVICS: Fodor Alain Leonard
ZARECSNAJA, NYINA MIHAJLOVNA: Sosovicza Anna | Szilágyi Míra
SAMRAJEV, ILJA AFANASZJEVICS: Kolozsi Borsos Gábor
POLINA ANDREJEVNA: Tamás Boglár
MÁSA: Sándor Anna
TRIGORIN, BORISZ ALEKSZEJEVICS: Faragó Zénó
MEDVEGYENKO, SZEMJON SZEMJONOVICS: Moșu Norbert-László
DORN, JEVGENYIJ SZERGEJEVICS: Márton Lóránt m.v.
JAKOV: Molnár Zsolt
Díszlet- és jelmeztervező: Márton Erika
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Képzőművészek: Ferenczi Zoltán, Huszár Kató, Incze Szabolcs, Sikó Dorottya
Dramaturg: Keresztes Franciska


A Figura Stúdió Színház sajtóközleménye

Kérem ossza meg ismerőseivel: