Újból vizsgázott a parlament – elégtelenre!

A korrupcióellenes igazságügyi tevékenység jelentősen felfokozódott az elmúlt hónapokban. A médiában megjelent anyagokból eddig is sejthettük, hogy sok honatya és kormánytisztviselő követett/követ el törvénybe ütköző, illetve kimondottan a korrupció körébe sorolható cselekedeteket.

Azt is láthattuk, hogy a képviselők és szenátorok törvény felettinek képzelve magukat, sokszor egymást védve, a parlamenti immunitás leple alatt akadályozzák az igazságszolgáltatás intézményeit a bűnügyi kivizsgálások lefolytatásában. Csak reménykedni tudunk abban, hogy ez a gyakorlat egyszer megfordul, és a 2014 őszi államfő választás után meghirdetett más típusú politikai gondolkodás teret nyer.

Ennek fényében felháborodva értesültünk a keddi képviselőházi szavazás eredményéről, amelynek révén, ellentmondva a demokrácia alapelveinek és az európai politikai értékrendnek, Victor Ponta miniszterelnököt is az immunitás mögé bújtatták társai a bűnügyi kivizsgálás elől. Természetesen Pontát is megilleti az ártatlanság vélelme (bár a doktori címével kapcsolatos botrány és annak számára negatív kimenetele adhatna némi okot bizonyos előítéletekre), de éppen az igazságszolgáltatás elé állva tisztázhatná magát és bizonyíthatná esetleg politikai célzású vádjait.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége úgy véli, hogy a kialakult helyzetben csak a kormány éléről való távozás javíthat a román politikai társadalom amúgy sem túl fényes megítélésén, ezért határozottan kérjük Victor Ponta kormányfő azonnali lemondását!

A parlamenttől azt várjuk, hogy tegyen eleget a választópolgárok által kapott bizalomnak, szakítson az eddigi bűnpártoló gyakorlattal és ne akadályozza az igazságszolgáltatási szervek tevékenységét!

 Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

2015. június 10., Kolozsvár

Kérem ossza meg ismerőseivel: