Újfajta pénzügyi csalásra figyelmeztet a rendőrség

Újfajta pénzügyi csalásra figyelmeztet a Román Rendőrség. A szélhámosok telefonon keresztül banki ügyintézőnek adják ki magukat, így próbálják megszerezni az áldozat adatait és pénzét.

Az új csalási módszerről Romániában még nem érkeztek bejelentések, több európai országban – Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Finnországban és Belgiumban – azonban már hónapok óta terjed.

A módszer lényege, hogy a magát banki ügyintézőnek kiadó csaló telefonon figyelmezteti az áldozatot, hogy egy kibertámadás miatt veszélybe került a bankszámlája, ezért a pénzt át kell helyezni egy technikai számlára, hogy biztonságban legyen. Így győzik meg a szélhámosok áldozataikat – akik az esetek többségében idős, pénzügyi téren tájékozatlan személyek -, hogy általuk ellenőrzött számlákra utalják át a pénzt. Innen aztán ők más számlákra továbbítják az összegeket, és kriptovalutára váltják a nehezebb nyomon követhetőség érdekében.

A rendőrség arra inti az embereket, hogy ha kéretlen hívásokat kapnak, semmiképpen ne kövessék az utasításokat, ne kattintsanak az üzenetekben küldött hivatkozásokra, és hívják a rendőrséget.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: