Újra szól a bárzongora

Hamvadó cigarettavég…

Retro-Bisztró, április 2., szombat 20:00 óra

Újra felcsendül a zongora hangja a Retro-Bisztróban. Az első világháború utáni veszteségek, amelyek családokat és határokat egyaránt keményen érintettetek, kétségbeesett hangulatot keltettek. Az emberek a szórakozóhelyeken, bárokban próbáltak felejteni, és élvezni a “mát” , hiszen állandóan a levegőben lógott egy újabb tragédia réme. A kávéházak, bárok a főváros legfrekventáltabb helyeivé váltak, ahol a művészek is szívesen összejöttek.
Ebben a miliőben teljesedett ki a magyar bárzene. Olyan képzett zenészek mint Fényes Szabolcs, Eisemann Mihály, Márkus Alfréd, művelték ezt a műfajt, közülük nem egy, az operett világában is jeleskedett. Soraikból is kiemelkedett, Seress Rezső, alias “Zsüti”, akinek Karádi Katalin volt az első számú múzsája.

Az ő legismertebb slágerei is felcsendülnek az est folyamán Nagy Zsuzsanna és Korpos Szabolcs tolmácsolásában.

Sokak kedvence, Zsüti, még a hatvanas évek elején is, a pesti Kispipa vendéglőben mulattatatta a betérőket, és repedtfazék-hangján gyakran ismételgette kedvenc mondását: “nem iszik a Seress mást csak sert”.
Az első csapást a műfajra a zsidóüldözés mérte, majd a kommunizmus nem tartott igényt az általuk “úriasnak titulált” lokál világra. Sokan külföldön keresték boldogulásukat. Aki maradt az méltatlan helyzetbe került. Seress dala, a Szomorú vasárnap, meghódította a világot, ő meg közben nélkülözött.
Ezt a zenei örökségünket sem hagyhatjuk feledésbe merülni, kötelességünk ennek életben tartása, a tendenciát szolgálja mostani műsorunk is. “Hamvadó cigarettavég ül a hamutálcán s csendben végig ég. Kis cigaretta, te hidd nekem el, hogy engem is csak égve dobtak el.”- ugye ismerős ez a dallam? Esténken ezt is hallhatják.

Kérem ossza meg ismerőseivel: