Újrakezdődött a tanítás

Ajánlások a légúti fertőzések megelőzésére

Ajánlásokat tett közzé az egészségügyi minisztérium hétfőn a tanítás újrakezdése alkalmából az influenza és más vírusos betegségek megelőzése, illetve terjedésük fékezése érdekében.

A szaktárca közleményében hangsúlyozták, hogy az alapvető higiéniai szabályok betartásával és az osztálytermek tisztán tartásával, megfelelő szellőztetésével, elejét lehet venni a hideg évszakban gyakoribb légúti fertőzéseknek.

A szakemberek javasolják a gyakori kézmosást, kézfertőtlenítést (étkezés előtt, mosdóhasználat után, köhögést/tüsszentést követően vagy valahányszor szükséges), ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy köhögéskor, tüsszentéskor a könyökhajlatot vagy egy tiszta zsebkendőt kell használni, és utóbbit azonnal el kell dobni.

Ajánlott továbbá az osztálytermek gyakori és legalább 10 percen át tartó szellőztetése, a felületek tisztán tartása és fertőtlenítése; ugyanakkor kerülni kell a személyes tárgyak kölcsönadását, cseréjét.

A légutakat megtámadó vírusfertőzések terjedésének fékezése érdekében rendszeresen fel kell hívni a szülők figyelmét, hogy ha ilyen betegségekre utaló tüneteket észlelnek, ne küldjék a gyermeket iskolába. A tanítóknak, tanároknak azt javasolják, hogy minden reggel alaposan szemrevételezzék az osztályt, és szűrjék ki azokat a tanulókat, akik szemmel láthatóan nincsenek jól (lázrózsás az arcuk, köhögnek stb.) Ezeket a gyerekeket el kell különíteni, és értesíteni kell a szülőket.

A minisztérium javasolja továbbá a tanulók és az oktatási intézményekben dolgozók influenza elleni beoltását, valamint a kézhigiéniai termékek (folyékony szappan, fertőtlenítőszerek és papírtörölközők) biztosítását.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: