Uszít és félretájékoztat Mezei János

Borboly Csaba blogbejegyzésben reagált a valótlanságokra

Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata közleményben kért helyesbítést december 14-én, pénteken egy korábbi, Székelyudvarhelyen tartott tanácsülésről szóló közleménnyel kapcsolatosan. Ahogy az a közleményben elhangzott: a tanácsülésről szóló tudósításba téves információk kerültek.

Ezt „lovagolta” meg Mezei János és fordította pártok közötti sárdobálásba. Állításai hamisak, tévesek. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke blogbejegyzésben reagált a valótlanságokra:

Pártelnök úr, magasabbra a lécet!

„Nem érdemes felmászni a létrán, ha rossz falhoz tetted”

Megszólalt Mezei János megyei tanácsos, a polgári párt új elnöke. Lehet, hogy túl hamar. Talán nem ártott volna kissé gondolkoznia, mielőtt nyilatkozik. Ráadásul a gyűlöletkeltés nem jó debütálás.

Miről is beszélek? Sajnálom, hogy advent idején kell ilyesmivel foglalkoznom, nem is szaporítom a szót. Az történt, hogy a pártelnök úr ahelyett, hogy kollegiálisan figyelmeztessen, hogy hibás a közleményünk, megelőlegezve annyi bizalmat, hogy csak tévedésről van szó, inkább támad, politikai haszonszerzés céljából lecsap, mint tyúk… A sajtóirodában néhány ember dolgozik, napi öt-hat program is van, amiről tájékoztatnunk kell a közvéleményt (hiszen közérdekű tevékenységről van szó), a nyomtatott sajtót és az internetest egyaránt. Ráadásul közel húsz EU-s pályázatunk kommunikációját is szervezi ez a csapat, így nem csoda, ha közbe-közbe hiba csúszik be, de mi olyankor korrigálni szoktunk. Ezúttal is ezt tettük, mihelyt egy másik kolléga jelezte a tévedést (és az a kolléga nem a sajtón keresztül üzent, mint Mezei János, hanem levélben figyelmeztetett).

Ha jóhiszeműen viszonyulunk ehhez az esethez, akkor azt mondhatjuk, hogy Mezei János talán még szokja az új szerepét, ezért nála is becsúsznak hibák. Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. De az is lehet, hogy teljesen szándékos volt ez a lépése, akár egyes tanácsadói hatására. Lehet, hogy esetében nem munka közben becsúszott hibáról van szó, mert talán még nem is dolgozik. Vagy igen, és esetleg ez korai kampányindító volt részéről, személyemet kipécézve. Most szólok: ez az út nem járható Hargita megyében, azon nem jut előre. Pártjának 2012-ben már volt egy övön aluli ütése, az sem vezetett sikerhez.

Sok teendő van a megyében és az országos politikai porondon is, ezért hadd tanácsoljam azt a pártelnök úrnak, hogy dolgozzon a megyéért, a térségért, vegyen részt a forrásokért folyó bukaresti harcokban. Emellett a budapesti kapcsolatait sem kellene ilyen tanácsadókra redukálnia, sokkal gyümölcsözőbb lenne közösségünk számára, ha értelmesebb célokért mozgatná meg e szálakat. Mindannyian előbbre jutnánk ezzel. Országos elnökként nem viselkedhet úgy, mint egy téeszelnök, aki azt hiszi, neki mindent szabad, és mindenkibe belegázolhat. A pártelnöki energia értelmesebb célokra is fordítható. Választhat: pártelnök lesz, vagy állandó kekeckedő. Utóbbinak az a sorsa – láthattunk rá néhány példát az elmúlt években –, hogy egy idő után már akkor sem figyelnek rá, amikor esetleg van némi igaza, jó javaslata.

Borboly Csaba


A Székelyudvarhelyen tartott tanácsülésről készült hírbe pontatlan adatok kerültek.

A települések számára visszaosztott összegek a következők:

Az áfából községi utak modernizálására visszaosztott összegek: Korond 50 000 lej, Ditró 160 000 lej, Gyergyóalfalu 299 500 lej, Madaras 107 000 lej, Kászonaltíz 16 000 lej, Csíkszentimre 67 500 lej, Madéfalva 70 000 lej.

A helyi költségvetések kiegyenlítésére, elmaradt számlák kifizetésére, adósságokra, sürgős fejlesztésekre, a megye által megtermelt személyi jövedelemadó-többletből visszaosztott összegek:

Székelykeresztúr 65 000, Gyergyószentmiklós 245 000 lej, Korond 119 000 lej, Csíkkozmás 236 000 lej, Székelyderzs 50 000 lej, Csíkdánfalva 150 000 lej, Oroszhegy 86 000 lej, Felsőboldogfalva 226 000 lej, Gyimesfelsőlok 50 000 lej, Nagygalambfalva 98 000 lej, Csíkrákos 12 000 lej, Gyergyóremete 205 000 lej, Csíkszentimre 100 000 lej, Madéfalva 58 000 lej.

Ezt az összeget a megye termelte ki azzal, hogy 2018-ban nőttek a bérek, ennek következtében nőttek a jövedelmi adók is, vagyis többletbevételhez jutott Hargita Megye Tanácsa. Ezt az összeget osztották szét a december 12-én tartott tanácsülésen a települések által benyújtott igények alapján. 2018 szeptemberi adatok szerint Hargita megye már nincs az utolsó három megye között az itt élők jövedelmét illetően, sőt olyan megyék is mögé kerültek, mint például Neamț vagy Suceava. Hargita megyében 2018 szeptemberében a nettó átlagjövedelem 2110 lej volt. 

Kérem ossza meg ismerőseivel: