Útépítés Remetén és Csicsóban, járda Gyergyóalfaluban

Rendes havi ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Elkezdődhet a 153D megyei út – amely Remetét köti össze a megyei hulladéklerakóállomással – építése, amely rossz tervezés miatt az elmúlt évben nem történhetett meg. Ennek hossza 3,5 kilométer, a munkálatok értéke 9.855.665,973 lej – többek között erről is szavazott március 26-án, a csíkszeredai Megyeházán tartott rendes havi ülésén Hargita Megye Tanácsa.

Egy másik út felújítási munkálatainak elkezdéséről is döntött a testület: ez a Csiba és Csicsó Oltfalunak nevezett része közötti szakasz, a 123F út, melynek hossza 1, kilométer, a munkálatok értéke 5.506.218,67 lej.

Intézményben élő felnőtt mozgássérültek és gyerekek ellátására vonatkozóan szerződésmodellt fogadtak el amelyet a helyi önkormányzatokkal fog kötni Hargita Megye Tanácsa.

A testület pozitív döntést hozott a gyergyóalfalvi megyei út melletti járda építésére vonatkozóan is, amennyiben a közbeszerzésen jelentkezik kivitelező, kezdődhetnek a munkálatok.

Hargita Megye Tanácsa határozatot hozott az Ülke és Fancsal között beszakadt út megépítésével kapcsolatosan is. Mint ismeretes, a talajviszonyok miatt elcsúszott és beszakadt az út, emiatt veszélyessé vált rajta a közlekedés.

Már a múlt héten is napirenden volt ez az út. Akkor azért hoztunk határozatot, hogy a buszjáratot átszervezzék, mert ez az út nem biztonságos, más irányba terelték az autóbuszt. Az út javítása 600.000 lejbe kerül, Hargita Megye Tanácsa most a tartalékalapból 30.000 lejt különít el a tanulmányok készítésére, és valószínű, hogy később még vissza fognak térni erre a kérdésre – magyarázta Bíró Barna Botond alelnök.

Az ülésen elfogadták azt a határozatot is, amely alapján Örményországba látogat egy bizottság testvérmegyei kapcsolat kialakítása céljával.

Gyergyószentmiklós mintájára elindítottuk Lori tartománnyal a testvérmegyei kapcsolat kialakítását, az erdélyi örmény közösség küldöttségével szeretnék végigjárni a tartományt – fejtette ki Barti Tihamér alelnök.

Tanacsules1

A különfélék napirendi pont keretében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy meglátogatta a kőrispataki medveáldozat családját, és gyűjtés elindítítását kezdeményezi az árván maradt gyermekek és az áldozat édesanyja megsegítése érdekében.

Közösségi összefogásra van szükség. Felhívással fordulunk mindenkihez, vállalkozókhoz, Önökhöz, segítsük a medvetámadás két – 9 és 12 éves -áldozatát. Nagyon ügyes, okos lányok, joguk van az emberhez méltó élethez, ahhoz, hogy normális körülmények között élhessenek, tanulhassanak, nőjenek fel. – támasztotta alá a felhívást Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Adományokat a Hargita Megyéért Egyesület számlájára lehet utalni: RO79BRDE210SV06542542100 BRD – Groupe Société Générale, Csíkszeredai kirendeltség.

Ugyancsak a különfélék keretében a testület elvi beleegyezését adta arra, hogy a (114-es Sürgősségi Kormányrendelet értelmében) megnövekedett minimálbér következtében az építkezésben – önkormányzatokkal és Hargita Megye Tanácsával szerződésben levő – vállalkozók által megszabott órabért egységesen 17,9 lejben határozzák meg.

A tanácsülés végén ismertették Hargita Megye Tanácsának idei költségvetését. Ennek tervezett bevétele 243.516.016 lej, amihez hozzáadódik az 53.000.000 lej értékű saját költségvetése.

A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház célirányosan 30 millió lejt kap fejlesztésre, ezért külön köszönet szenátorainknak és képvielőinknek, mindazon RMDSZ-es honatyáinknak, akkik lelkükön viselik, hogy regionális klinikává alakítsuk a kórházat. Jó úton járunk ebben az ügyben, idén is sok fejlesztést tervezünk az intézményben, valamint a gyergyószentmiklósi és a szentegyházi egészségügyi intézményekben.

Április 8-án várhatóan újabb testületi ülés lesz, amelyen a megyei költségvetést fogják megvitatni és megszavazni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: