Útra kelt az EKE-bakancs

Kiadványsorozat első két része látott napvilágot az EKE 125. születésnapjára. A kötetek üzenete egyértelmű: keljünk útra! Nézzünk szét Erdélyben, vegyük számban értékeinket, és mutassuk meg ezeket másoknak is! Legyünk büszkék javainkra!

Hátizsákos útitárs. Egy-egy vidékről egy-egy spirálozott kis füzetecske, benne néhány túraleírással, történelmi ismertetővel kalauz gyanánt kisebb-nagyobb társaságoknak. Ez az Erdélyi Kárpát-Egyesület ajándéka, és számos hasonlót is tervez megjelentetni a turistaság, honismeret és környezetvédelem fontosságát hirdető szervezet.

Barangolások a Remetei-sziklaszoros és a Bedellő környékén

AZ EKE Várától könnyen megközelíthető túrákra csalogat az első kiadvány szerzője, Lukács József, aki a Bedellő-útleírásnál felhasználta a Székely Zsiga Teljesítménytúra Nagy Zoltán által szerkesztett túrafüzetét.

„A Torockói-hegység az Erdélyi-szigethegység keleti peremének hegycsoportja, mely hozzávetőlegesen 75 kilométer hosszan húzódik a Túri-hasadék, Torda és az Aranyos folyó völgyétől az Ompoly völgyéig. Külön hegységként talán egy évszázada kezdték emlegetni. Addig az Erdélyi-érchegység részének tartották. A Torockói-hegység nem a nagy magasságokkal, hanem a táj változatosságával kecsegteti a túrázókat” – áll az előszóban, és nem is kívánunk túl sokat elárulni a tartalomról, hisz a teremtett világot járva kell megismerni.

EKE-bakancs_reklamVegye kezébe a kis kiadványt, induljon útnak. Ismerje meg a Szolcsvai-búvópatakot, a Dilbina-barlangot, idézze fel Tyeja falu egykori életét, a Remetei-sziklaszorost, vagy nézzen szét a Bedellőről. Járjon bokáig vagy nyakig vízben, kapaszkodjon a sziklapárkányon, gyűjtsön olyan értéket, amit megosztani lehet, elvenni nem: szerezzen felejthetetlen élményeket!

Barangolások Brassó környékén

„Brassó hegye a Keresztény-havas. Talán egyszerűen azért, mert ez van a legközelebb a városhoz, így majdnem minden brassóinak első túraútja a Keresztény-havasra vezet. Mons Gymnicus. Még Orbán Balázs is így nevezte a hegyet: Deákhavas. Az 1543-ban alapított szász gimnázium diákjai minden évben meglátogatták a havast, itt tartották játékokkal és jókedvvel teli évzáró ünnepélyüket, de havonta egyszer túrákat is szerveztek ide” – olvasható az első oldalakon Kovács Lehel István tollából. Az évzáró ünnepély a múlté. A jelen ennél több: rendszeres, a brassói ekések által ide szervezett túrák, valamint főhajtás nagy elődök előtt. Lehmann Károlyra teljesítménytúrával emlékeznek. Annak az embernek állítanak emléket, aki 1894. március 17-én Törcsváron született, és nem csak a munkaköri kötelesség miatt látta el turistajelzésekkel a brassói hegyeket. Mint ahogy felsőbb, a lehető legfelsőbb parancs volt számára az is, hogy a magashegyi sízést általa kitalált lécekkel megismertesse az erdélyiekkel. És hogy fényképezzen. „Szenzációsan látott a természetben, amelyet ezernyi csodás felvétellel örökített meg akkor, amikor üveglemezeket kellett cipelni” – tudjuk meg a kötetből, amely arra csábít, hogy járjuk be Lehmann kedvenc helyeit a róla elnevezett emléktúra mentén, hosszabb-rövidebb távok közül választva.

Az EKE-füzetek ára 12 lej (EKE-tagoknak 10 lej) + postaköltség. Megrendelhetők az eke@eke.ma címen.

Kérem ossza meg ismerőseivel: