Vadhúsfeldolgozó erősítheti a vadgazdálkodást

Vadgazdálkodók és vadászok egyeztettek a megyeházán

A vadgazdálkodás érdekében fontos lenne szövetkezeti jelleggel egy vadhúsfeldolgozót létrehozni – erről egyeztetett kedden, március 12-én, a Hargita megyei vadgazdákkal, vadászokkal a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője. A találkozót János Zsolt falugazdász, a vadgazdákkal való együttműködés felelőse kezdeményezte.

A megbeszélésen Borboly Csaba megyeitanács-elnök támogatásáról biztosította az elképzelést a vadhúsfeldolgozó létrehozásával kapcsolatosan.

– Javasolt lenne egy pályázati kiírás, hogy a vadgazdálkodás érdekében a vadhús feldolgozása szövetkezeti jelleggel induljon el, és a szövetkezetnek legyenek tagjai a vadásztársulások, amely egy újabb pluszjövedelmet jelenthetne számukra. Fontos kiemelnünk, hogy nem a már létező többi feldolgozó ellenében kívánunk lépni, hisz tudatos vadgazdálkodás esetében elegendő mennyiségű vadhús van. Mindezt még inkább a helyi gasztronómiában lehetne értékesíteni, és jövedelmet előállítani, ami segítene a vadgazdálkodás szabályos működtetésében – etetésben és egyéb óvintézkedésekben – fogalmazott Borboly Csaba. A megyeelnök ugyanakkor kérte a falugazdász-hálózatot, hogy a vadkárok folyamatában vállaljon szerepet.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője elismerően szólt János Zsolt falugazdász, vadgazda mérnök munkájáról: célunk, hogy a székelyföldi vadásztársulatok ügyeit tudjuk összehangolni, és a többi mezőgazdasági ágazattal összhangban, a konfliktusokat csökkenteni.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy felmérik mekkora kapacitásra lenne szükség a vadhúsfeldolgozóban, annak függvényében, hogy hány vadásztársulás kíván ebben partner lenni.

A találkozó végén Borboly Csaba javasolta, hogy a szakemberek képzésére is kellő figyelmet fordítsanak.

Kérem ossza meg ismerőseivel: