Vállalkozók, jogi személyek igényelhetik szociális munkások segítségét

Kérésüket a Szociális osztályon nyújthatják be

Szociális segélyben részesülő személyek munkáját igényelhetik szezonmunkára a vállalkozók, jogi személyek!

A 192-es törvény 2018. október 24-i hatályba helyezésével a szociális segélyt odaítélésének feltételeit hivatott szabályozni. A szociális segély feltételeit szabályozó 416/2001-es törvényben előírt normatíva a következőkben változott a fenti törvény életbe lépésével:

• A kötelező havi közmunkaórákat a szociális segélyben részesülő családok egy munkaképes családtagjának kellet elvégeznie, az új törvény lehetővé teszi, hogy több munkaképes családtag végezhesse el a segély összegének megfelelő közmunkaórákat.

• A törvény előírja azon specifikus tevékenységeket, amelyeket az önkormányzat a közmunkások segítségével végeztethet el: takarítási munkálatok, zöldövezet-karbantartási munkálatok, középületek, -terek és szobrok takarítása, karbantartása, sürgősségi esetben beavatkozás az önkéntes munka támogatásában, valamint más, az adott évre érvényes tanácshatározatban az önkormányzat által előírt munkálatokat.

• A város adminisztratív területén tevékenységet kifejtő cégek, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, egyéni vállalkozások, családi vállalkozások igény szerint kérelmezhetik a szezonális munkálatok elvégzésében a szociális segélyben részesülő munkaképes személyek segítségét. Ennek értelmében a fenti szervezeteknek kérést kell benyújtaniuk a Szociális osztályra, amelyben kérelmezik az adott munkálat elvégzéséhez szükséges személyek számát, a munkálat elvégzéséhez szükséges napok számát, amely alapján polgármesteri rendelettel a munkaképes szociális segélyben részesülő személyek kötelesek szezonmunkát végezni, betartva az 52/2011-es,a napszámosok által alkalmi munkák elvégzését szabályozó törvényt. A szezonmunkásként dolgozó munkaképes családtagoknak kötelességük elsősorban a közhasznú munka elvégzése. Az elvégzett napszámos munkáért a munkaadó és a munkás által közösen megállapított munkabér jár.

• A szezonmunkán való részvétel kétszeri alkalommal való megtagadása a szociális segély megszüntetéséhez vezet az adott család részére.

• Az új törvény előírása szerint, amennyiben a munkaképes személy visszautasítja a számára felajánlott munkát, illetve a munkaerő-elhelyezési ügynökség továbbképzési lehetőségeit, megszűnik a szociális segélyre való jogosultsága a családnak/ egyedülálló személynek, és nem kérelmezheti az újabb juttatást a megszüntetést követő 12 hónapban.

2019 januárjában a Szociális osztály nyilvántartásában 149 munkaképes családtag szerepel, 102 személy 3012 munkaórát köteles elvégezni ebben a hónapban a juttatásért.

Kérem ossza meg ismerőseivel: