Van javítanivaló a magyar-román kapcsolaton

Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

A magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak hazánknak – derül ki a Nézőpont Intézet Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készített közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való kapcsolatokat ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több, mint a fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai. Ugyanakkor a magyar-szlovák kapcsolatokat is kapcsolatokat a megkérdezettek közel fele (48 százaléka) ítéli jónak. Ennek hátterében az évek óta tartó jószomszédi viszony is szerepet játszhat.

Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar-román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat. Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar-szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az Orbán Viktor és Robert Fico közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar-román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett. Mindemellett többségben vannak azok (a megkérdezettek 52 százaléka), akik ennek ellenére javítanák a magyar-román kapcsolatokat is.

A Charta XXI Megbékélési Mozgalom

A mozgalom a német-francia megbékélést veszi alapul, és Magyarország sikerének zálogát is a kiengesztelődésben látja. Megfogalmazásuk szerint civil összefogásra van szükség, hogy Közép-Európa népei ne gyanakodva figyeljék egymást. Legfontosabb céljuk, hogy „ember és ember között” épüljön sziklaszilárd kapcsolat. (chartaxxi.eu)

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A teljes kutatás kutatás innen elérhető.

Kérem ossza meg ismerőseivel: