„Vannak feszültségek Románia és Magyarország között…”

    Victor Ponta szerint vannak feszültségek Románia és Magyarország között, de ezek európai módon kezelhetők. Románia miniszterelnöke péntek este az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjút, amelyben a román-magyar viszonyról is kérdezték. Ponta kijelentette, hogy Magyarország bukaresti nagykövete “túlzásba vitte az arcátlanságot” a Romania Libera napilapnak nemrégiben adott interjúban.
    “Egyetlen ország romániai nagykövete, és egyetlen román nagykövet sem engedi meg magának külföldön, hogy Romániával szemben ilyen arcátlan interjút adjon” – jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette, Romániában az államfő feladata, hogy “piros lapot mutasson fel”, a kormánynak a külpolitikában csak “partjelző szerepe van”.
    Hozzátette, Zákonyi Botond nagykövet hétfői interjújára válaszolva a román külügyminisztérium azt jelezte, hogy “van egy határ, amelyen túl már nem fordíthatjuk oda az arcunk másik oldalát is”.
    A riporter kérdésére, hogy vannak-e feszültségek a román-magyar viszonyban, a kormányfő igenlő választ adott. “Határozottan vannak, de azt hiszem, ezeket európai módon tudjuk kezelni. Úgy, mint két jó szomszéd, mint két olyan ország, amely ugyanazokat a demokratikus normákat vallja, különben nem lehetnénk együtt az Európai Unió és a NATO tagjai. (…) Nekünk egyetlen szomszédunkkal sincs semmi bajunk” – jelentette ki Victor Ponta.
    A riporter kérdésére elmondta, semmilyen viszonyban nincsen Orbán Viktorral, és ezt nem tartotta jónak, hozzátévén, hogy általában minden ország miniszterelnökével jó, baráti viszonyt ápol.
    “Végül is minden szomszédunkkal jóban kell lennünk, és azt hiszem, hogy a budapesti kormány néppárti tagsága rendben van. Európában vannak néppárti kormányok is, szociáldemokrata kormányok is, de tisztelniük kell bennünket mint országot. És azt hiszem, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai azért nem nyitják ki a szájukat, hogy ne vonja kérdőre őket az Európai Néppárt, ez pedig nagyon rossz” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: “míg kölcsönösen tiszteljük az országainkat, a kormányainkat, a népeinket, addig minden rendben van.”
    Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond a Romania Liberának adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik “elegendő jóindulat” a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.
    Az interjú kapcsán hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát.
    Kedden a magyar külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni “román kormányzati kirohanások” már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését. A román külügyminisztérium viszont azt közölte, nem kérték be a budapesti román nagykövetet, hanem maga a nagykövet kért kihallgatást, hogy kormánya elégedetlenségét tolmácsolja Zákonyi Botond interjúja miatt.

(Gazda Árpád/MTI)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: