Várhatóan jövő héten érkezik az uniós élelmiszersegély Gyergyószentmiklósra

2640 doboznyi tartós élelem

A megyei kormánybiztosi hivatal június 3-án közölte: legkésőbb június 15-ig, azaz jövő hét közepéig megérkezik az uniós élelmiszertámogatás egy része, 2640 doboznyi tartós élelem. A fennmaradó 2222 csomag egy második alkalommal lesz kiszállítva városunkba, egyelőre ismeretlen dátumon.

Az adatbázis frissítése tavaly augusztus óta folyamatosan megtörtént az önkormányzat szociális osztályán. Jelenleg a listán 2431 olyan személy szerepel, akik valamely törvény által megadott kategóriába sorolhatók és ezért uniós támogatásra jogosultak. Szociális segélyben, családi pótlékban részesülő családok minden tagja kap támogatást, a 450 lej alatti havi jövedelemmel rendelkező kisnyugdíjasok, illetve munkanélküliek – esetükben a jogosult személy kapja a csomagot. Idén is jogosultak a támogatásra azok, akik hadifoglyok voltak, veteránok, speciális törvények által erre feljogosított személyek, valamint az 1-es és 2-es fokozatú sérültek.

Idén három újdonság van

50 lejjel megnőtt az eddigi 400 lejes küszöb, idén tehát 450 lej az egy főre eső jövedelem felső határa.

Idén nincs kupon-rendszer. Idei évben az adatbázis alapján és igazoló dokumentumok alapján vehető át az élelmiszersegély, nem kaptak már postai úton szelvényt a jogosultak, ezt országos szinten eltörölték.

Harmadsorban, létrejött egy új kategória a jogosultak körének bővítésére. Mindazok, akiknek a háztartásában az egy főre eső jövedelem legfeljebb 450 lej kérést nyújthattak/nyújthatnak be az önkormányzat szociális osztályára, a háztartás összetétele és aktuális jövedelem igazolások kíséretében, és amennyiben a korábban meghatározott egyik kategóriába sem sorolhatók be, de a megadott 450 lejes jövedelemküszöböt teljesítik – listába kerülhetnek.

Jelenleg 63 ilyen kérelmet jegyeztek a szociális iroda illetékesei. A kérelmezés folyamatosan megtehető. Mindazok, akik korábban tették le kérésüket, friss jövedelemigazolást kell majd hozzanak a szociális irodára, hiszen elképzelhető, hogy az elmúlt hónapokban, a kérés benyújtása óta munkahelyet találtak, változott a család összetétele stb.

Első körben, az előírások értelmében az alapértelmezett listán szereplő személyek kell megkapják az élelmiszersegélyt, erre 45 napot jelöl ki a törvény. Ezt követően további 15 napig lehet pótlistára jegyezni személyeket.

Az uniós élelemtámogatás első része tehát jövő héten érkezik városunkba. A kiosztás menete, a korábbi évekhez hasonlóan, kategóriánként lesz, személyazonossági igazolvány felmutatásával. Jelezni fogjuk, hogy mikortól lehet átvenni a csomagokat a régi kórház épületénél.

Az élelmiszersegély kiosztásának rendszerét a 2015. évi 627-es számú kormányhatározat szabályozza.

Kérem ossza meg ismerőseivel: