Várják a helyi vállalkozókat megyei utak tervezésére

Jó tervek nélkül soha nem lesznek jó útjaink

Tizennégy utat terveztetne idén Hargita Megye Tanácsa. Erre az évre nagyobb árral írják ki a közbeszerzést a tervezésre, hívják fel a helyi vállalkozók figyelmét.

A megyei tanács beruházási vezérigazgatósága az év elején végzett egy felmérést. Összesítették a korábbi dossziék adatait, a közbeszerzésekre beküldött árakat, és ebből számoltak egy átlagárat, ami nagyobb a korábbiaknál, számoltak be az igazgatóság munkatársai.

Az előző években nem jelentkeztek a megyei tanács kiírásaira a helyi vállalkozók, érdektelenséget tapasztaltak részükről, illetve hogy az alacsony árakat kifogásolták. Erre volt megoldás a korábbi árak összesítése, amelynek alapján számoltak egy valós átlagárat a korábbi alacsony árakhoz képest, amelyekből kivitelezhetetlen volt a tervezés. Korábban, egy meg nem alapozott döntés alapján, 5 ezer lejes becsült árral írta ki a tervezést a megyei tanács, ez az összeg most 11 789,56 lej áfa nélküli értékre emelkedett (https://drive.google.com/file/d/0B3DH_aG2Ui1USnlDT0dYc3RmajQ/view ). Az összesítés jó megoldásnak bizonyult, a módszert a megyei tanács munkatársai ajánlják más önkormányzatoknak is.

ut_modellA következő években terveztetnék a DJ123-as jelzésű megyei út Csíkszentsimon-Csíkszentmárton-Csinód-Úz-völgye-Bákó megye határa közötti útszakaszt, a DJ127B jelzésű megyei út Hidegség-Balánbánya közötti szakaszát, ezeket a tartalékalapból az árvízkárok helyreállítására kiutalt összegekből finanszírozzák. Saját költségvetésből tervezik a DJ123F jelzésű megyei út Csiba-Olt-híd-Csicsó szakaszt, a 126-os megyei úton a Vasláb-Gyergyóújfalu-Gyergyócsomafalva-Gyergyóalfalu-Szárhegy közötti szakaszt, a 127-es megyei úton a Ditró-Cengellér-Hágótő-Récefalva-Tölgyes közötti szakaszt, a 133-as megyei úton a Maros megye határa-Székelyderzs-Kányád-Jásfalva-Ége-Székelydálya-Városfalva-Homoródszentpéter-Homorószentpál közötti szakaszt, a 134-es megyei úton a Maros megye határa-Újlak-Maros megye határa közötti szakaszt, a 134A jelzésű megyei úton a Románandrásfalva-Kissolymos-Székelykeresztúr közötti szakaszt, a 136B jelzésű út Gagy-Kismedesér-Firtosláz-Énlaka-Firtosmartonos-Pálpataka közötti szakaszt, a 138A jelzésű megyei úton a 13A jelzésű országút és a Hargitafürdő közötti szakaszt, és a 153D jelzésű megyei úton Gyergyóremete-Martonka-Gyergyóvárhegy-Salamás közötti szakaszát. 

– Barti Tihamér illetékes alelnök első mandátumától kezdve dolgozik azon, hogy minél több támogatást tudjunk lehívni a Regionális Operatív Programból (POR). Ez azért nagyon fontos, hisz ebben a programban a munkálatok 98%-t lehet megpályázni, ha utólérjük a többi megyét, akik már benyújtották a pályázatokat. Ezúton is kérek mindenkit a megyéből, hogy segítség az alelnök tevékenységét – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök.

A megyei tanács várja a helyi cégek jelentkezését a 126-os jelzésű megyei út tervezésére Gyergyóújfalu és Vasláb között. Az összesítés alapján a megyei tanács munkatársai 11 789,56 lej áfa nélküli átlagárat számoltak ki a tervezésre kilométerenként. Borboly Csaba úgy nyilatkozott: ezúttal közvitára bocsátja a tervezésre vonatkozó becsült árat, ugyanis még hátra van a tanácshatározattal való elfogadása, így addig várják a hozzászólásokat, javaslatokat. 

Amikor saját közvetlen felügyelete alá vette a megyei utakat Borboly Csaba, akkor derült ki, hogy nincs egyetlen jól kidolgozott terv sem, amely alapján lehetne utat, hidat építeni a megyében. Ezért lett kiemelten fontos feladata a megyei tanácsnak a tervek elkészítése, hisz jó terv nélkül nem lehet építeni – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette: a cél az, hogy minél előbb álljon rendelkezésre a 100 millió lej elköltésére használható terv, mert egyelőre csak az van, ami a nyár óta elkészült. A 123E jelzésű pálfalvi utat újra kell tervezni, a 136A jelzésű, Kőrispatak-Maros megye közötti útszakasz, a fitódi híd, a 132-es jelzésű megyei úton a beszakadás, a 127A jelzésű megyei úton a hidak és a 135-ös jelzésű megyei út Kobátfalva-Firtosmartonos közötti szakaszának tervei jelenleg vita, illetve átvétel alatt állnak. Továbbá komoly átdolgozást igényelnek például a 132A jelzésű megyei út Almás és Homoródszentmárton közötti szakasza, vagy a Küküllőkeményfalva-Homoródszentmárton közötti útszakasz tervei.

ut_model

Borboly Csaba hangsúlyozta: jó tervek nélkül soha nem lesznek jó útjaink. Szeretnék a távoli helyszínekről érkező, komolytalan cégeket kizárni. Azokat, akik áron alul ajánlanak munkát és internetes műholdfelvétel alapján terveznek, ugyanis ennek az eredménye, hogy utána kínlódnak a megyei tanács szakemberei és elégedetlen a lakosság.

A megyeelnök azt is hozzátette: minden tervet lakossági konzultációra bocsátanak, ahogy tették a 123E jelzésű pálfalvi útnál is, és ezúton is köszöni az építő jellegű közreműködést.

Idén tehát nagyobb árral hirdetik meg az utak tervezését, és várják a Hargita megyei tervezők jelentkezését.

Kérem ossza meg ismerőseivel: