Vasárnap véget ér a vakáció

A tanulók hétfőn visszatérnek az iskolapadokba

Vasárnap véget ér a téli vakáció, a tanulók hétfőn visszatérnek az iskolába.

A következő szünidő a február 6-26. közötti időszaknak a megyei tanfelügyelőségek által kijelölt hetében lesz.

A 2022-2023-as tanév öt modulra és öt vakációra tagolódik az oktatási minisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint:

* 1. modul
– tanítás – szeptember 5., hétfőtől október 21., péntekig
– vakáció – október 22., szombat és október 30., vasárnap között;

* 2. modul
– tanítás – október 31., hétfőtől december 22., csütörtökig
– vakáció – 2022. december 23., péntek és 2023. január 8., vasárnap között;

* 3. modul
– tanítás – január 9., hétfőtől február 3.-áig, február 10.-éig vagy február 17-éig, a megyei/fővárosi tanfelügyelőségek döntése alapján.
– vakáció – egy hét, a tanfelügyelőségek döntése alapján, február 6. és 26. között;

* 4. modul
– tanítás – február 13.-ától, 20.-ától vagy 27.-étől (a tanfelügyelőségek döntése alapján) április 6., csütörtökig.
– vakáció április 7., péntektől április 18., keddig;

* 5. modul
– tanítás – április 19., szerda és június 16., péntek között
– vakáció június 17., szombat és szeptember 3., vasárnap között.

A hivatalos munkaszüneti napokon nem lesz tanítás.

Az Iskola másként hetet és a Zöld hetet a 2023. február 27-e és június 16-a közötti időszakban kell megszervezni, az erre szánt egyenként ötnapos időszakról a tanintézetek döntenek.


Oktatási minisztérium: hétfőn normális körülmények között kezdődik a tanítás

Hétfőn normális körülmények között kezdődik a tanítás – közölték csütörtökön az oktatási minisztérium képviselői.

Tájékoztatásuk szerint nem tervezik az oktatási folyamat felfüggesztését, sem az online vagy a hibrid oktatásra való áttérést.

“A járványhelyzet alakulásának függvényében mérlegelni fogunk egy megállapodást az oktatás menetéről a tanügyi és az egészségügyi tárca között” – szögezték le.


Oktatási miniszter: nem bátorítjuk a diákok távolmaradását az iskoláktól

Január 9-án a tanrendnek megfelelően újra kinyitnak az iskolák – közölte az Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezetővel közös csütörtöki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Ligia Deca elmondta, hogy az influenzás esetek nagy száma ellenére a tanügyminisztérium semmilyen formában nem bátorítja a diákok távolmaradását.

‘A világjárvány két éve után nagyon fontosnak tartjuk, hogy magas legyen a tanórák látogatottságának aránya. Úgy véljük, hogy a hangsúlyt – amint azt az egészségügyi miniszterrel is megbeszéltük – a megelőzésre kell helyezni’ – jelentette ki a miniszter.

Deca elmondta, hogy a gyerekeket megfigyeléses módszerrel a családjukban, illetve az iskolák és az óvodák bejáratánál is szűrni kell.

“A tanítás kezdetén bármelyik tanár megfigyelheti, hogy vannak-e légúti megbetegedésre utaló konkrét tüneteik a diákoknak. Az egészségügyi igazgatóságok az összes szükséges információval segíteni fogják a tanfelügyelőségeket, az iskolákat abban, hogy ez a szűrés hatékony legyen” – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek, tanároknak és az iskolák vezetőinek egyaránt felelősségük van az influenza terjedésének megfékezésében.

Deca hozzátette, hogy a tanároknak és a diákoknak javallott a védőmaszk viselése, és fontos a higiéniai szabályok betartása.

‘Azt szeretnénk, hogy minden gyermek hozzáférjen az oktatáshoz, és ha légzőszervi megbetegedés tüneteit mutatják, akkor az otthoni elkülönítésük után mielőbb visszatérhessenek az iskolába’ – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy pénteken tanácskozni fog a tanfelügyelőkkel az iskolakezdésről.


Ajánlásokat tett közzé az egészségügyi miniszter a légúti megbetegedések terjedésének fékezésére

A légúti megbetegedések és az influenza terjedésének fékezésére irányuló ajánlásokat tett közzé csütörtökön az egészségügyi miniszter a lakosság, az iskolák és az egészségügyi intézmények számára.

Alexandru Rafila rámutatott, a légúti megbetegedések ellen is a koronavírus-járvány idején javasolt intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint hangsúlyozta, be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, kerülni kell a zsúfolt helyeket, a forgalmas helyeken – főleg zárt terekben – pedig javasolt a védőmaszk viselése. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a légúti megbetegedés első tüneteinek jelentkezésekor a beteg vegye fel a kapcsolatot a családorvosával és kövesse az utasításait. Ugyanakkor az összes megyében jelenleg is működő állapotfelmérő központokhoz is lehet fordulni.

Az iskolákban javasolják a napi szintű szűrést, a védőmaszk viselését, a gyakori kézfertőtlenítést és a szellőztetést. A miniszter ajánlása szerint, ha egy gyereknél légúti fertőzés tüneteit észlelik, értesíteni kell a szülőt vagy a gyámot.

Az egyes kórházakban alkalmazott intézkedésekről az intézmény menedzsere hivatott dönteni, a megyei egészségügyi igazgatósággal való egyeztetés után. A kórházmenedzser javaslatot tehet a személyzet napi szintű szűrésére, illetve a maszkviselésre, főleg a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi alkalmazottak esetében. Emellett indokolt esetben a látogatási idő korlátozását vagy a látogatások felfüggesztését is elrendelheti a kórház vezetője – magyarázta Rafila.

A megyei egészségügyi igazgatóságok képviselőivel folytatott egyeztetésen a miniszter hangsúlyozta, a légúti fertőzéssel beutalt betegeket kezelő kórházak gondoskodjanak arról, hogy legyen megfelelő készletük vírusellenes gyógyszerekből, védőfelszerelésekből és fertőtlenítőszerekből.


Járvány: a tanfelügyelőségek és az iskolák kötelezettségeiről is beszélt az oktatási miniszter a főtanfelügyelőkkel tartott távértekezleten

Az oktatási miniszter arra buzdította pénteken a főtanfelügyelőket, hogy támogassák az iskolákat az oktatási folyamat normális körülmények közötti folytatásában, a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt, és konzultáljanak a minisztériummal az olyan “rendkívüli helyzetekben”, amikor egy iskola az oktatás ideiglenes felfüggesztését kéri a légúti megbetegedések magas száma miatt.

A szaktárca közleményében rámutatnak, a pénteki távértekezleten Ligia Deca felhívta a tanfelügyelőségek képviselőinek figyelmét azokra a tájékoztató anyagokra, amelyeket az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) dolgozott ki az influenzavírus terjedésének fékezésére.

“Az ajánlás az, hogy a megelőzésre fektessék a hangsúlyt, legyen folyamatos a kommunikáció a megyei egészségügyi igazgatóságokkal, figyeljenek ezek ajánlásaira” – idézte a közlemény a minisztert.

A tájékoztatásban leszögezték, hogy a tanfelügyelőségeknek kötelességük kijelölni egy személyt, aki állandó kapcsolatban áll a megyei egészségügyi igazgatósággal; továbbítaniuk kell az iskoláknak az egészségügyi minisztérium által javasolt megelőző intézkedésekről szóló információs anyagokat, útmutatókat; tájékoztatniuk kell a szaktárcát az oktatási intézményekben tapasztalt minden “rendkívüli járványügyi helyzetről”.

Az oktatási intézményeknek a következő kötelezettségeik vannak:

* az iskolások, óvodások szüleinek vagy gyámjának tájékoztatása az influenza és más légúti fertőzések tüneteinek felismeréséről, hogy az egészségügyi minisztérium útmutatójának megfelelően naponta elvégezzék az otthoni szűrést, mielőtt a gyermek belép a közösségbe;
* napi szűrés az iskolákban az első óra megkezdése előtt;
* a rendszeres kéz- és felületfertőtlenítéshez szükséges anyagok biztosítása;
* a tantermek rendszeres fertőtlenítése;
* a helyiségek rendszeres szellőztetése;
* a köhögés és tüsszentés helyes módjának megtanítása;
* javasolni a védőmaszk viselését a tanszemélyzet és a gyerekek számára egyaránt;
* a szülők tájékoztatása a légúti fertőzésre utaló tünetek megjelenésekor esedékes teendőkről.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: