Vasárnap zajlik az első Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért!

Egészséges életmód: mozgás és lelki feltöltődés

Augusztus 14-én, vasárnap zajlik a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! csíksomlyói civil kezdeményezés. A kerékpárosok és szaladók több útvonalon haladnak Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szatmár megyében. A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése, amelyhez a sport mellett a kiegyensúlyozott lelki életre is szükség van, hangzott el a csíkszeredai megyeházán szerdán, augusztus 10-én megtartott sajtótájékoztatón. Az első szakrális maratont a szervezők és a partnerek ismertették: Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, P. Urbán Erik OFM, a Csíksomlyói Kegytemplom igazgatója, Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke, Karikás József, a csíkszeredai Siculus Alpin Klub Egyesület képviselője, Orbán József a kerékpárosok képviseletében, illetve Kovács Judit, aki Novák Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, a megmozdulás egyik fővédnökét képviselte.

SzakralisMaratonSajtaj_2016aug10_1

Molnár Sándor elmondta, a megmozdulás a politikum, az egyház és a civilszervezetek összefogásával valósul meg. Borboly Csaba úgy fogalmazott: a figyelemfelkeltő akció célja a lakosság kimozdítása és a turisták idevonzása. Felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, amelyre gyermekeinket is nevelnünk kell, illetve a mozgás lehetőségeire térségünk szép tájain, fejtette ki a megyeelnök. Mint beszámolt, dolgoznak Hargita megye gazdaságfejlesztő stratégiáján, amelynek kiemelt része a bicikliutak kiépítése és a különböző mozgásformák lehetőségeinek megteremtése. Hargita Megye Tanácsának elnöke a lelki élet, a nyugalom, az önmagunkra és az egymásra figyelés fontosságáról is beszélt. Ebben jelentős szerepet játszanak az egyházak, ezért a megyei tanács számos területen együtt dolgozik az egyházakkal, illetve támogatja programjaikat.

Borboly Csaba kitért a februárban Brüsszelben a Régiók Bizottságának benyújtott jelentésére, amelyben hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a keresztény kultúrájú Európa alapvető értékeinek előmozdítására, és fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, kik vagyunk, és melyek Európa alapvető értékei. Mint mondta, ennek része a szakrális maraton is, amelynek egy szakaszán ő is részt vesz, hogy feltöltődve folytathassa munkáját európai szinten is.

SzakralisMaratonSajtaj_2016aug10_4

P. Urbán Erik OFM úgy fogalmazott: a maraton hozzájárul a teremtett világ megőrzéséhez, illetve az érkezési helyek a kultúra, a hit őrzői, nemzeti hovatartozásunk megerősítői.

Csonta László hangsúlyozta, hogy a rendezvényen a részvétel a fontos, nem pedig a teljesítmény. Korhatártól függetlenül várnak bárkit az útvonalak bármekkora szakaszának teljesítésére.

Karikás József azt mondta, arra kell törekedni, hogy nyugodt tempóban mindenki tegye meg azt a távot, amit teljesíteni képes, a szervezők pedig minden résztvevőre vigyáznak az útvonalakon. Biciklisként mindenkinek ajánlja a sisak viselését, illetve hangsúlyozta, hogy lesznek az útvonalakon frissítő pontok, így a résztvevőknek vízről, élelmiszerről nem kell gondoskodniuk.

A vasárnapi maraton a mozgásról, a békéről és az emberi kapcsolatokról szól, mondta Orbán József.

Kovács Judit a Tusnád Cycling csapat és Novák Eduárd tevékenységét ismertette, amely az egész városra kihat, és egészséges életmódra buzdítja a lakosságot.

SzakralisMaratonSajtaj_2016aug10_2

A rendezvényen a katolikusok mellett protestánsok és román anyanyelvűek is részt vesznek. A leghosszabb útvonal Sepsiszentgyörgy–Csíksomlyó, ezt vannak, akik két nap alatt teszik meg. A résztvevők minden pontból egy kereszttel és áldással indulnak el. Molnár Sándor kiemelte, hogy egyetlen útvonal, a Kézdivásárhely–Perkő augusztus 20-án zajlik. A vasárnapi rendezvény szentmisével zárul a Csíksomlyói Kegytemplomban.

Az útvonalak és további információk a rendezvényről az alábbi linken találhatók: http://szakralismaraton.ro/hu/fooldal/


Gyergyószentmiklósról is lesz indulás:

szakralis_maraton

Kérem ossza meg ismerőseivel: