Vasárnapra virradóan térünk át a téli időszámításra

Az óraátállítással nem módosul a vonatok menetrendje

Október 27-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell – romániai idő szerint – 4 óráról 3 órára visszaállítani. Az óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

Az okostelefonok, a számítógépek, az újabb tévékészülékek már önállóan átállnak a téli időszámításra, viszont fokozottan figyelni kell a karórák, régebbi ébresztőórák, gépjárművekben lévő órák beállításait, ugyanis azok nem állnak át automatikusan az új időszámításra, ezért emiatt akár kellemetlenségeink is lehetnek!

Nem befolyásolja a vonatok menetrendjét a téli időszámításra való áttérés – közölte szombaton a Román Vasúttársaság (CFR). Az órákat vasárnapra virradóan 4 órakor 3 órára állítják vissza.

Azok a szerelvények, amelyek 4 óra után indulnak, már a téli idő szerint közlekednek. Azok a vonatok, amelyek már úton vannak, az kijelölt állomásokon megállnak, és megvárják az új, átállított óra szerinti indulási időpontot, vagy, ha már nagyon kevés van a végállomásig, azt a távolságot már megteszik.

Minthogy a szomszédos országokban szintén átállítják az órákat, a nemzetközi vonatok a menetrendnek megfelelően közlekednek.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: