Véget ért a XIII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium

Október 20-án zárult a kétévente megrendezésre kerülő fesztivál

Október 20-án zárult a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetiségi Színházi Kollokvium, a legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál 13. kiadása a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság szervezésében. A romániai magyar, német, jiddis és roma kisebbségi színházak előadásai mellett a fesztivál idén újra vendégül látta az Újvidéki Színházat is.

A 14 különböző városból érkező 20 színházi előadás mellett koncertekkel, kiállításokkal, felolvasó színházi előadásokkal, filmvetítéssel, könyvbemutatóval, kollázs-műhelymunkával és közönségtalálkozókkal várták a szervezők az érdeklődőket.

Elnevezéséhez híven az idei Kollokvium több mint 2500 résztvevő, érdeklődő találkozását, kapcsolatba kerülését tette lehetővé.

Az idén október 11-20. között zajló fesztivál a Románia Kormánya – Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap főtámogatásával jött létre. A rendezvény partnerei a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, a YourLivingRoom, az Ifitéka, FetivApp és a Brill Dance voltak.

A fesztivál első eseményeként október 11-én a Kovács János meghal című előadást tekinthette meg a fesztiválközönség, amelyet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a fesztivál részeként saját székhelyén mutatott be. Ezzel egy időben Simándy József világhírű tenor emlékének szentelt színháztörténeti kiállítás nyílt meg a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban.

A hivatalos megnyitóra ezt követően került sor a Figura Stúdió Színház előterében, majd a házigazda színház produkciójával, az Albu István rendezte Három nővérrel vette kezdetét a fesztivál Gyergyószentmiklóson.

A második nap két színházi grafikus kiállításának megnyitójával folytatódott: Hodgyai István színházi plakátjait, Benedek Levente szabadúszó képzőművész pedig emlék-kollázsaiból nyitott tárlatot. Utóbbi négy napon keresztül fogadta az érdeklődőket a műhellyé alakult Karancsi Sándor terembe saját kollázsuk elkészítésére.

Reisz Gábor legújabb játékfilmjének, a Rossz versek vetítése után, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadását, A patkányokat tekinthették meg az érdeklődők Zsótér Sándor rendezésében.

Október 13-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház, teljes mértékben kamaszokból álló Concord Floral című projektje mesélt felnőtt problémákról, kamaszokról kamaszokkal, nem csak kamaszoknak. Mozgásszínházi előadás is helyett kapott az idei fesztivál programjában: a Lift – boys will be boys című produkció a sepsiszentgyörgyi M Studio színészeinek bravúros kísérlete arra, hogy mi minden történhet három emberrel egy lift méretű kis térben.

Nem maradt el a kortárs drámákat felvonultató felolvasószínházi sorozat sem a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magiszteri színész szakos hallgatóinak közreműködésével. A hallgatók-nézők Visky András: Pornó, Székely Csaba: 10 valamint Matei Vișniec: Madox: három éjszaka című szövegeit Dézsi Szilárd rendezésében ismerhették meg a Városi Könyvtárban tartott felolvasásokon.

Október 14-én a Bukarestben működő Állami Zsidó Színház Jiddis? című dokumentarista módszerekkel készült, önreflexív előadását követően a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntekje a kivándorlás problematikáját boncolgatta Sebestyén Aba rendezésében.

Október 15-én a nagyváradi Szigligeti Színház Apátlanul című előadásában ismerhettünk Csehov hétköznapi hősére, majd a szülők válásába csöppent kamaszfiú szürreális és közben nagyon is valós életvilága elevenedett meg a Bocsárdi László rendezte kortárs lengyel drámában. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Sam avagy felkészülés a családi életre című előadása a fesztivál legsikeresebb előadásának bizonyult.

Hol kezdődik és hol ér véget a felelőssége annak, aki tönkreteszi valaki más/mások életét – legyen szó Ibsen Hedda Gableréről, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában, vagy egy egykori Securitatés tisztről Székely Csaba Semmit se bánok című szövegében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának produkciójában. A nap végén a merészebb nézők rendhagyó, vacsoraszínházi eseményen vehettek részt a K&K Bistroban.

Szintén aktuális témát, a nemi- és gender-identitás országos és szűkebb térségben való megítélését járta körül október 17-én a marosvásárhelyi 3G Színház Öröm és boldogság és a bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat Sexodrom című előadása.

Minden vonatkozásában irodalmi műalkotást ismerhettek meg az érdeklődők a Kollokviumon visszatérő vendégnek számító Kele Fodor Ákos: A szív vége című legújabb, az erdélyi cigány mitológia ihlette felnőtteknek szóló mesekönyvében. A fesztiválon szintén visszatérő Cári Tibor színházi zeneszerző Sculpting Sounds ezúttal klasszikus és elektronikus zenét elegyítő színházi zenéjéből tartott koncertet október 18-án. A koncerttel egyidőben az Aradi Kamaraszínház Tündéri minimalista szürreális musicaljével a fesztivál részeként a Csíki Játékszín nagytermében vendégszerepelt. Este tanúi lehettünk annak, hogy hogyan épül fel személyes emlékekből színházi előadás a temesvári német színház színésznőinek szemével a Romániai napló. Temesvár című produkcióban.

A Kollokvium második hétvégéjére Bertolucci Álmodózok című emblematikus filmjéből készült amolyan szerbesen forradalmi töltetű színpadi adaptációt hozott az Újvidéki Színház: a lázadozó három fiatal történetét Lénárd Róbert álmodta színpadra.

Esteve Soler kortárs spanyol drámaíró A demokrácia ellenben az abszurd kristálytiszta logikájával felépülő, egyenlő mértékben képtelen és humoros jelenetei borzasztották el, és nevettették meg a közönséget.

A fesztivál zárónapján a szintén kortárs katalán drámaíró tűpontosan megírt, az állásinterjúk mögötti mechanizmust túlrajzoló darabját, A Grönholm-módszert a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum produkciójaként Barabás Árpád állította színpadra. Végül pedig a Csíki Játékszín előadása és az azt követő beszélgetés párkapcsolati formák előnyeit és nehézségeit boncolgatta.

Minden nap, az utolsó előadást követően a közönség találkozhatott az aznapi előadások alkotóival a YourLivingRoomban, ahol vezetett beszélgetés keretén belül tehették fel az előadások kapcsán felmerülő kérdéseiket, illetve elmondhatták véleményüket.

A fesztivál közel minden estéjén koncertekre került sor: a YourLivinigGardenben elhelyezett Kollokvium-színpadon felléptek a Transylvanian Bú Boys Jack Cole dalaival, a Loose Neckties Society (Kolozsvár), Pásztor Márk (Székelyudvarhely), a Salamon’s Jam Orchestra (Gyergyószentmiklós), a sZempöl Offchestra (Sepsiszentgyörgy) és a 4S Street (Gyergyószentmiklós) zenekarok.

A Kollokvium lezárultával egy ideig kiürül a színház és a város – emelte ki Albu István színház- és fesztiváligazgató a vasárnap esti záróünnepségen. Kihangsúlyozta: a Kollokvium csodának számít egy iyen kisvárosban, és különösen fontos, valamint örvendetes, hogy idén számos helyi érdekeltségű vállalkozás is nevét és támogatását adta a Kollokviumhoz.

A rendezvény főtámogatója: Import Direct Kft.

Kiemelt támogatók: Berri Kézműves Csokoládé, Toyota Eurocar Trading

További támogatók: Amigo&Intercost, Astoria Hotel, Auto Com Total, Benedek Húsüzem, Beti Florex, Borosnyay Klinika, Deko-Mark, F&F International, Filó Hotel, Fitpoint, Geo-Tech, GKL Consulting Group, K&K Bistro, Karpaten Milk, Kráma Pub&Pizza, Lázár Panzió, Marcipán Cukrászda, Pieta Kft., Pilcoop Pékség, Pizza Joe, Rézlámpás Kávézó, Rubin Hotel, Székely Falat, Szilágyi Szálloda és Étterem, Talizmán Kft., Teke Panzió és Vendéglő, Vector Mouse.

Kérem ossza meg ismerőseivel: