Vendéglátóipari képzések Hargita megyében

Ahhoz, hogy visszatérjenek a vendégek áldozni kell az alkalmazottak oktatására

Pincér, barista és sommelier képzést szervez Hargita megyében a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola Felnőttoktatási Központja a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszterrel, a Hargita Megyei Művészeti Népiskolával és Hargita Megye Tanácsával közösen. A gyakorlati képzéseket 15 fős csoportokban tartják, 40 órán keresztül. A szervezők három helyszínen gondolkodnak, az egyik Csíkszereda, ahol sommelier illetve barista, Madéfalván és Parajdon pedig pincér képzést indítanak. Egy képzés 600 lejbe kerül.

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola Felnőttoktatási Központja három turnusban szervezett vendéglátóipari képzéseket Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen körülbelül 270 személy vett részt az oktatáson. Háromszéken elsősorban a vállalkozók érdeklődtek a képzések iránt, akik ezáltal az alkalmazottaik fejlesztését biztosították. A népiskola helyi partnerek segítségével Hargita megyében is kiterjeszti a képzéseit. Az elkövetkezendő hetekben induló oktatásról tartott sajtótájékoztatót Csibi József a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter menedzsere, Péter Csaba, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola igazgatója, valamint Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója november 3-án, csütörtökön. A képzések megszervezésében partner a Spektrum Oktatási Központ, valamint a Hargita Megyei Patronátus.

sajtaj1Csibi József kifejtette, a képzések megszervezésének gondolata a TDM klaszter értékrendjéből adódóan indult, miszerint a turizmusban érdekelt és érintett feleket minél jobban össze kell hozni, mindenki vegye ki a részét a lehetőségei szerint a turizmus fejlesztésében.

– Célunk gyakorlati oktatást biztosítani a székelyföldi vendéglátóiparban dolgozók számára, nagy szükség van erre mivel az itteni vendéglátás színvonala legjobb esetben is csak átlagos szintet ér el, nem piacképes. A vendéglátó egységek tulajdonosai szűkmarkúan állnak hozzá a saját alkalmazottaik fejlesztéséhez, továbbá problémát jelent az is, hogy félnek attól, hogy a munkaerő kivándorol külföldre, emiatt nem minden esetben szánnak pénzt képzésre, ezen kellene változtatni – hangzott el a menedzser részéről.

Péter Csaba elmondta, a székelyföldi megyék között már rég óta van együttműködés, a népiskolák is kiveszik a részüket ebből a közös munkából például ez a képzés révén is.

– Az öt ágazaton kívül, amelyet a művészeti népiskolák biztosítanak bővíteni kell a palettát, az új kihívások iránt is nyitottak vagyunk. Mivel Kovászna megyében elindítottak egy ilyen képzéssorozatot úgy gondoltuk nem érdemes külön ugyanazt kitalálni, inkább fogjunk össze, és egymást erősítve minél szélesebb körben próbáljuk kínálni a képzést. Bízom benne, hogy akik jelentkeznek, és elvégzik az oktatást elégedettek lesznek, szakmailag biztosítani fogjuk, amit elvárnak, és erőt adnak ahhoz, hogy a továbbiaknak is foglalkozzunk a témával – fogalmazott Péter Csaba.

Gáj Nándor a képzés indításának előzményeiről beszélt, elmondta három évvel korábban, amikor a népiskola igazgatója lett az volt a kérés, hogy bővítse a népiskolában lévő képzések listáját.

– A felnőttképzések egyik célja, hogy kenyérkeresési lehetőséget biztosítsunk, és hogy gyakorlati oktatás révén pótoljuk az oktatási rendszerrel kapcsolatos hiányosságokat, ezért olyan magyarországi szakembereket hívtunk, akik nem elméletben pincérek, szakácsok, hanem amikor nem tanítanak, akkor az adott szakmában dolgoznak. A specifikus képzéseket, mint például a sommelier vagy a barista, azért szervezzük, mert térségünkben a pincérek többsége nem tud italt ajánlani az ételek mellé, vagy többféle kávét készíteni. Egyre jobban kiemelt desztinációjává válik Székelyföld a turistáknak, feltörekvő piacként kezelnek, ezért szükséges, hogy minőségi szolgáltatásokat biztosítsunk, kövessük azokat a trendeket, amelyek már nyugaton elterjedtek. A minőségi szolgáltatás mellett az is feladata a vállalkozóknak, hogy fejlesszék a helyiek fogyasztási szokásait, azaz csökkenjen az adag, és legyen szélesebb a kínálat – ismertette Gáj Nándor.

A képzésekre a Hargita Megyei Művészeti Népiskola titkárságán lehet jelentkezni, illetve a edu@artecovasna.ro e-mail címen lehet érdeklődni.

Kérem ossza meg ismerőseivel: