Veszélyben a Gyilkos-tó, cselekedni kell!

Megismertetés, megőrzés, népszerűsítés a cél

A gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesület által, partnerségben a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkkal, kivitelezésre kerül 2016-ban is egy Junior Ranger típusú pályázat, amely a “Junior Rangerek, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park gyöngye, a Gyilkos-tó megmentéséért“ nevet viseli.

A fenti pályázat egyik fő témája, miként az elnevezése is rámutat, a Gyilkos-tó, céljai közt van a Veszélyben a Gyilkos-tó, cselekedni kell! jelszó újra felidézése és népszerűsítése, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park biológiai sokféleségének (biodiverzitásának) megismertetése, megőrzése és a nemzeti park népszerűsítése fiatalok és a helyi közösségek bevonásával.

A pályázat a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia a 2016-os Zöldövezet program, Védett területek programrész keretében kerül támogatásra.

A pályázat eddigi tevékenységei:

– A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskolában és a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskolában május, június folyamán megtartott bemutatók, ahol az élővilág sokféleségéről, a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park értékeiről és ezeket fenyegető veszélyekről, a nemzeti parkban betartandó szabályokról hallhattak információkat, láthattak képsorokat a jelen levő tanulók és pedagógusok. A bemutatóknak a közelben megtartott kirándulás volt a folytatása a biodiverzitás bemutatása, érzékeltetése céljából.

DSCF4780

–  Június végén a Nagyhagymás hegységben, az Egyeskő környékén, kétnapos Junior Ranger típusú felkészítő. A 2016-os Junior Rangerek a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum XI-dik osztályos tanulói voltak.

– Június, július folyamán egy, a Gyilkostóról és a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park természeti értékeiről szóló tematikus ösvény, kültéri kiállítás elkészítése.

Laczkó Zoltán
Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park

Kérem ossza meg ismerőseivel: