VI. dance.movement.theater

Hatodik alkalommal szervez tánc- és mozgásszínházi fesztivált a Figura

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház 2015. május 18–22. között hatodik alkalommal szervezi meg a dance.movement.theater elnevezésű tánc- és mozgásszínházi fesztivált. Az öt nap alatt kilenc előadást tartalmazó rendezvény célja a tánc, a mozgás és a színház közötti törékeny határvonal keresése, valamint az a párbeszédteremtési lehetőség, mely a feljövőben lévő romániai, valamint a nemzetközi kortárs táncmozgalom között jöhet létre.

A fesztivál idei támogatói: Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Hargita Megye Tanácsa, Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Román Színházi Szövetség (UNITER), Bethlen Gábor Alap (BGA), Communitas Alapítvány, Bukaresti Nemzeti Táncközpont (CNDB).

Az idei fesztivál meghívottai: M Studio (RO), Csiky Gergely Állami Magyar Színház (RO), Duda Éva Társulat / Movein Mission (HU), Frenák Pál Társulat (HU, FR), Közép-Európa Táncszínház (HU), Tünet Együttes (HU), Fehér Ferenc (RO), Bukaresti Nemzeti Táncközpont (RO).

Fontosabb információk:

M Studio
M STUDIO Tavaszi aldozat
A sepsiszentgyörgyi M Studio nemrég bemutatott előadása, Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című, eredetileg klasszikus balettre írt zeneművét a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra. Ezáltal kívánja közelebb hozni a zenetörténet e korszakalkotó művét a mai kor emberéhez.

• Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Baczo Tunde 7-7

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 7/7 című táncelőadásának előadó-koreográfusa, Baczó Tünde, nem először meghívottja a gyergyószentmiklósi fesztiválnak. A már több fesztiváldíjat elnyert előadás koncepciója az a kérdés, hogy miként lehet bejárni az emberi élet hét lépcsőfokát, mit jelent gyereknek, diáknak, szerelmesnek, munkásnak, anyának, bölcsnek és öregnek lenni. Baczó Tünde finom mozgásvilágához Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző írt zenét.

• Duda Éva Társulat / Movein Mission
Duda_Eva_Tarsulat_Breathe_foto_Domolky_Daniel (2)

Duda Éva a magyarországi kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja, a 2009/2010-es színházi évadban alapított saját társulatot. A néhány év alatt számos díjat magáénak tudható társulat legújabb előadása, a Breath! kerül bemutatásra dance.movement.theater fesztiválon. Az együttesvezető új munkájában a szabadság iránti vágy, a korlátok elkerülése és önmagunk felfedése kap teret.

• Frenák Pál Társulat
Compagnie Pal Frenak_Birdie_György Jókúti_214

A Frenák Pál Társulat közel harminc éve alakult Párizsban, jelenleg Budapest az együttes otthona. A társulat alapító-névadója a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével radikálisan új stílust hozott a magyarországi táncéletbe. Frenák Pál produkciói rendszeresen bemutatásra kerülnek Európa szerte, Magyarországon szinte minden évben jelölik az esztendő legjobb táncelőadásának járó díjra, legutóbb a nemzetközi rangú Moholy-Nagy díjjal ismerték el a társulatvezető több évtizedes munkáját. A gyergyószentmiklóson bemutatásra kerülő Birdie című produkcióban a koreográfust hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl, Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon’s San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul és, ahogy az alkotótól megszokott, a produkció izgalmas és egyedi tér-élményt kínál. A táncosok nemzetközi csapatot alkotnak, kubai, francia és magyar táncművészek lépnek színpadra együtt és az előadás zenei anyaga is nemzetközi együttműködésben született: a fiatal és elképesztő tehetségű berlini zeneszerző, Norman Levy munkája.

• Közép-Európa Táncszínház
KET Mind1_foto_Dusa_Gábor (40)
Budapest legrégebbi táncszínháza, már több előadással is bemutatkozott Gyergyószentmiklóson. A fesztivál idei kiadásán a társulat két szólója, Réti Anna és Kun Attila egy-egy koreográfiája tekinthető meg; mindkettő az idei évadban elindított K-Arcok elnevezésű egyedülálló előadássorozat egy-egy produkciója: a Lépcső című előadás előadója Hargitai Mariann, a Mind1 című produkció Kovács Péter előadásában kerül bemutatásra Gyergyószentmiklóson.

• Tünet Együttes
Tunet Egyuttes Az ejszaka csodai

A 2002-ben alakult Tünet Együttes művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A Tünet Együttes elgondolkodtató darabjaira a szellemesség és a játékosság jellemző.
A fesztiválon bemutatásra kerülő Az éjszaka csodái című előadást Weöres Sándor azonos című verse inspirálta. A produkció a vers szabad, csapongó, szabálytalan, korhatár nélküli nyelvezetét teremti újra a színpadon a tánc és a képzőművészet összefonódása által. Egy sajátos software kelti életre a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok ezáltal egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek.

• Fehér Ferenc
Hello Zombie
Fehér Ferenc tapasztalt és sikeres magyarországi táncos-koreográfus. Klasszikus értelemben vett táncosi képzésben nem vett részt, ám az évek során felhalmozott munkának köszönhetően saját stílusra lelt. Számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült. Kedvelt műfajai: animális mozgás, tánc és mozgás színház, fizikai tánc. A Helló, Zombi! című előadás egyszerre működik a műfaj szabályai szerint és annak paródiájaként, azt az elemi létállapotot jeleníti meg, melyben nincs egyéniség, nincs identitás.

• Bukaresti Nemzeti Táncközpont
CSOPORKOREOGRAFIA

A Bukaresti Nemzeti Táncközpont Csoportkoreográfia című előadásának rendező-koreográfusa Mihalea Dancs, aki táncosként Londonban, Velencében, Prágában, New Yorkban, Bécsben, Stockholmban, Tokióban is tevékenykedik. A fesztiválon bemutatásra kerülő produkció egy 2013-ban elkezdődött előadássorozat része, mely az energiára, mint kommunikációs formára fektet hangsúlyt.

A fesztivál előadásaira a jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Fesztiválbérlet (érvényes minden előadásra): 100 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 60 lej. Jegyek válthatók a Figura jegyirodájában. Tel.: 0752-227-751; e-mail: org@figura.ro.


 

A fesztivál részletes programja:

dance.movement.theater
tánc.mozgás.színház.fesztivál
2016. május 18–22., Gyergyószentmiklós
Figura Stúdió Színház
DMT-PL-web

május 18., szerda, 19.00, nagyterem
M Studio: TAVASZI ÁLDOZAT (RO)
koreográfus: Andrea Gavriliu

május 19., csütörtök, 19.00, stúdióterem
Csiky Gergely Állami Magyar Színház: 7/7 (RO)
koreográfus-előadó: Baczó Tünde

május 19., csütörtök, 21.00, nagyterem
Duda Éva Társulat / Movein Mission: BREATH! (HU)
koreográfus-rendező: Duda Éva

május 20., péntek, 19.00, nagyterem
Frenák Pál Társulat: BIRDIE (HU, FR)
koreográfus: Frenák Pál

május 21., szombat, 18.00, stúdióterem
Közép-Európa Táncszínház: K-ARCOK sorozat – LÉPCSŐ (HU)
koreográfus: Réti Anna

május 21., szombat, 19.30, nagyterem
Tünet Együttes: AZ ÉJSZAKA CSODÁI (HU)
koreográfus: Szabó Réka

május 21., szombat, 21.00, stúdióterem
Közép-Európa Táncszínház: K-ARCOK sorozat – MIND1 (HU)
koreográfus: Kun Attila

május 22., vasárnap, 18.00, stúdióterem
HELLÓ, ZOMBI! (HU)
koreográfus: Fehér Ferenc

május 22., vasárnap, 20.00, nagyterem
Bukaresti Nemzeti Táncközpont: CSOPORTKOREOGRÁFIA (RO)
koreográfus: Mihaela Dancs

Kérem ossza meg ismerőseivel: