Viharokra és erős széllökésekre számíthatunk

27 megyére és Bukarestre érvényes narancssárga figyelmeztetést adtak ki

Erős szélre és viharokra vonatkozó, huszonhét megyére és Bukarestre érvényes másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A figyelmeztetés csütörtök 14 órától péntek reggel 6 óráig érvényes Bukarestben, valamint Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Hargita, Maros, Szeben, Brassó, Kovászna, Bákó, Vaslui, Galac, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea és Konstanca megyében.

A meteorológusok szerint csütörtök délutántól Erdély, Máramaros és Moldva egyes területein, a hegyvidéken, majd éjszaka Munténiában és Dobrudzsában is fokozott légköri instabilitás alakul ki, a széllökések elérhetik a 80-90 km/h sebességet, jégeső és villámlás, égzengés valószínű. A hirtelen lezúduló eső mennyisége elérheti a 35-50, sőt, helyenként a 60-70 litert is négyzetméterenként.

A Kárpátokon kívüli területek egy részén továbbra is megmarad a hőség, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket.


Vörös árvízriadó Hargita, Suceava és Neamţ megyében;
narancssárga riadó Kovászna, Máramaros, Iaşi és Vaslui megyében

Harmad- és másodfokú árvízveszélyre figyelmeztet az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) egyes erdélyi és moldvai folyók esetében.

Az intézet harmadfokú (vörös jelzésű) riasztást adtak ki a Moldova és a Beszterce folyók és mellékfolyóik vízgyűjtő medencéire. Az érintett megyék Suceava, Hargita és Neamţ.

Gyors vízhozam- és vízszintnövekedés következhet be az árvízszintek esetleges túllépésével Kovászna megyében a Feketeügy, Máramaros megyében a Lápos, Neamţ, Iaşi és Vaslui megyében a Bârlad folyó vízgyűjtő medencéjében. Ezekre a területekre narancssárga figyelmeztetés van érvényben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: