Viharokra és heves esőzésekre figyelmeztetnek

Sárga, illetve narancssárga jelzésű riasztások vannak érvényben

Viharokra és heves esőzésekre figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki kedden Országos Meteorológiai Szolgálat. A Románia területének háromnegyedére kiterjedő sárga, illetve narancssárga jelzésű riasztás szerda reggelig érvényes.

A másodfokú viharriasztás szerint kedd 10 órától szerda 10 óráig Erdély nagy részében, Olténiában, Munténia északnyugati térségeiben és elszórtan a hegyekben villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40-60, helyenként a 70-80 litert négyzetméterenként.

Az elsőfokú viharriasztás szerint ugyanebben az időszakban az ország délnyugati, déli, északi és északkeleti régióiban fokozott légköri instabilitásra, heves széllökésektől és villámlásokról kísért záporokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti 25-40 litert négyzetméterenként, jégeső is lehetséges.

Másfelől a keddi nap folyamán 13 délkeleti megyében sárgajelzésű hőségriasztás lesz érvényben. A hőmérséklet nappali csúcsértéke 34 és 37 fok között váltakozik, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet.


Első- és másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben több erdélyi folyószakaszon

Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden a hidrológusok szerda délutánig 19 folyó vízgyűjtő medencéjében.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet szakembereinek előrejelzése szerin kedd 12 órától szerda 16 óráig a következő folyók áradhatnak ki: Visó, Iza, Szamos, Kraszna, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Nera, Cserna és Duna, illetve a Zsil, Olt, Argeş, Ialomiţa és Szeret kisebb mellékfolyói.

A másodfokú árvízvédelmi készültség a következő folyószakaszokon van érvényben: Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Zsil (Gorj megye), Gilort (Gorje megye), Olt (Szeben, Vâlcea és Argeş megye) és Olteţ (Vâlcea és Gorj megye).

Szerda 16 óráig a következő 29 megye folyóin van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség: Máramaros, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Arad, Hunyad, Hargita, Maros, Brassó, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Kovászna, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea és Buzău.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: