Viharos időjárás várható szombatig az ország legnagyobb részében

Széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat a megyék többségére.

Ezek szerint péntek 18 órától szombat 6 óráig másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztás lesz érvényben a Bánságban, Körösvidéken, Máramarosban, Erdély és Olténia legnagyobb részében, illetve Munténia északnyugati térségeiben. Az érintett régiókban heves (óránként 70-90 kilométeres sebességű) széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30-40, helyenként az 50 litert négyzetméterenként.

Emellett az ország legnagyobb részében péntek 15 órától szombat 10 óráig elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztás lesz érvényben. Az érintett régiókban heves (óránként 55-70 kilométeres sebességű) széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként.


A hét végéig a déli megyékben, jövő héttől pedig az egész országban kánikula lesz

Másodfokú (narancssárgajelzésű) hőségriasztás lesz érvényben szombaton Bukarestben és hét déli megyében – közölte pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A fővárosban, illetve Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa és Konstanca megyében a nappali hőmérséklet csúcsértéke eléri a 38-39 fokot, a kellemetlen hőérzet fokozódik, a hőmérséklet-páratartalom meghaladja a kritikus 80 egységet.

Ugyanakkor elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztás lesz érvényben pénteken és szombaton az ország déli és délkeleti megyéiben, ahol a nappali hőmérséklet csúcsértéke 33-37 fok között alakul, és éjszaka 18-23 fokra hűl le a levegő. A hőmérséklet-páratartalom meghaladja a kritikus 80 egységet.
A déli megyékben vasárnap is hőség lesz, a jövő hét elején pedig a kánikula kiterjed az egész országra – közölték a meteorológusok.


Első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el a hidrológusok több megyében

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) négy megye folyóira, illetve egy elsőfokú készültséget is, amely 31 megye folyóvizeit érinti.

A hidrológusok közlése szerint péntek este 10 órától szombat délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet az Iza, Lápos (Máramaros), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hunyad és Arad megye) és Béga (Temes megye) vízgyűjtő medencéjében.

A hidrológusok ugyanakkor elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el péntek délután 4 órától szombat délután 4 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár és Bihar megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye) és Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye).

Szintén elsőfokú árvízriasztást rendeltek el a következő vízgyűjtő medencékben is: Maros (Hargita, Maros, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Nyárád (Maros megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Béga (Temes megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Zsil (Hunyad és Gorj megye), Olt (Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ilfov megye), Prahova (Prahova és Ialomiţa megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye).


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: