Viharos szélre és hóviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok

27 megye magasan fekvő területeire adtak ki riasztást

Viharos szélre figyelmeztető elsőfokú (sárga jelzésű) riasztásokat adtak ki a meteorológusok kedden 27 megye magasan fekvő területeire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint csütörtök reggel 6 órától péntek este 8 óráig 70-80 kilométer/órát meghaladó sebességgel fog fújni a szél előbb a Keleti-Kárpátok északi részében és az Erdélyi-szigethegységben, majd a többi hegyvidéki zónában is. A gerinceken 100 kilométer/órás sebességet is meghaladhatják a széllökések. Időnként hóviharokra kell számítani, amelyek miatt jelentősen csökken a látótávolság.

Az északon fekvő hegységekben mérsékelt mennyiségű hó hullhat.

Egy másik riasztás értelmében csütörtök reggel 8 órától péntek reggel 6 óráig erős szélfúvás várható az északnyugati országrészben. A széllökések sebessége meghaladhatja az óránkénti 55-65 kilométert, elszigetelten pedig a 70 kilométert.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az ország többi részében is megélénkül a szél, átlagban 45-55 kilométer/órás sebességgel fog fújni. A pénteki nap folyamán a régiók többségében viharossá válik időnként a szél, meghaladva a 45-55 kilométer/órás sebességet, és a központi, keleti és déli területeken helyenként a 70 kilométer/órás széllökések sem lesznek ritkák.

Az ANM szerint a következő megyéket érintik a riasztások: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: